Evenimentul de lansare a săptămânii investiționale “Moldova Business Week 2014”, Forul Exportatorilor, se desfășoară astăzi, 5 iunie a.c., în incinta Leogrand Hotel & Convention Center. La eveniment participă circa 200 de reprezentați ai companiilor din top 100 exportatori ai anului 2013, instituții de stat relevante și asociații de business.
Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a declarat în deschiderea evenimentului că exporturile reprezintă vârful de lance a economiei, în spatele lor fiind procese complexe ce implică întreaga societate. Republica Moldova construiește un model economic în care să nu mai „exporte” oameni, ci produse competitive fabricate în Moldova, a spus Valeriu Lazăr.
Ministrul Economiei a subliniat că exporturile reclamă o bună funcționare a tuturor instituțiilor statului, iar funcționarii publici nu sunt „șefii economiei”, ci prestatori de servicii pentru operatorii economici. În acest sens, în ultimii ani a fost adoptat un șir de legi, armonizate cu legislația UE, care garantează reguli clare și stabile de joc, dar și alte reforme de natură să sporească competitivitatea economiei naționale.
Valeriu Lazăr a subliniat că statul va continua să investească în infrastructuri, astfel încât să faciliteze procesele de producție, dar și de export.
Directorul proiectului USAID Comerț, Investiții și Reglementarea Activității de Întreprinzător (BRITE), Kelly Seibold, a declarat că, potrivit unor studii specializate, întârzierea cu o zi în procesul de export reduce cu 1% creșterea Produsului Intern Brut. Astfel, reducerea barierelor la export va impulsiona și creșterea economică a Republicii Moldova.
Potrivit Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei, Forul Exportatorilor are drept scop construirea unui dialog public-privat eficient pentru dezvoltarea potențialului de export al țării și facilitarea activităților de comerț exterior. În cadrul forului sunt prezentate informații privind Acordul de comerț liber aprofundat și cuprinzător (DCFTA) și regimurile comerciale aferente acestuia, în relațiile comerciale cu CSI, SUA, Acordului de comerț liber cu Turcia, etc.
Totodată, exportatorii se familiarizează cu sistemul infrastructurii calității din Republica Moldova și impactul acestuia asupra comerțului extern în contextul intrării în vigoare a DCFTA, cu vămuirea electronică a mărfurilor la export, programele naționale și externe de sporire a accesului agenților economici la finanțe, oferte de finanțare pentru exportatori din partea băncilor comerciale din Moldova, oportunități de co-finanțare a proiectelor de consultanță pentru IMM-uri din Moldova.
Cea de a doua parte se a Forului prevede o sesiune de discuție cu exportatorii privind barierele în afaceri și comerțul exterior. De asemenea, în cadrul Forului se desfășoară un webinar întitulat “Sistemul Generalizat de Preferințe al SUA – oportunități pentru produsele moldovenești”.
Forul Exportatorilor din Moldova este organizat de către Ministerul Economiei și Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), în parteneriat cu Programul USAID Comerţ, Investiţii şi Reglementarea Activităţii de Întreprinzător (BRITE).
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.06.2014Moldova Business Week a început astăzi cu Forul Exportatorilor
Comentarii (0)