În cadrul proiectului Agricultura Competitivă (MAC-P) au fost oficial înregistrate 6 grupuri de producători agricoli din sectorul horticol, statutul juridic al acestora fiind Cooperative de întreprinzători.
Grupurile au fost create din 5-7 fondatori, în diferite raioane ale țării – Ștefan Vodă, Râșcani, Căușeni, Călărași și Cahul. Cooperativele înregistrate sunt specializate în recoltarea, procesarea, păstrarea și conservarea fructelor și legumelor, recoltarea și păstrarea strugurilor de masă, pomușoarelor, fructelor şi nucilor.
Cele 6 cooperative create, au efectuat deja studiile de fezabilitate, au întocmit business-planuri și sunt în faza finală de pregătire pentru aplicarea la Programul de granturi de co-finanțare a investițiilor în utilaje și tehnologii post-recoltă în sectorul horticol, numit ”Acces la piețele de desfacere”. Plafonul maxim este de 350 mii dolari SUA pentru un grup de producători. Dosarele vor fi depuse până la 30 iunie 2014, la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).
Pe parcursul anului curent, în cadrul proiectului MAC-P, au fost create 15 grupuri de inițiative a producătorilor agricoli în 11 raioane ale țării: Ialoveni, Cimișlia, Hâncești, Fălești, Călărași, Cahul, Anenii Noi ș.a. Cei mai deschiși ideii de unificare a eforturilor întru sporirea competitivității produselor sale sunt cultivatorii strugurilor de masă, fiind urmați de agricultorii ce cultivă legume, fructe (mere, prune, persici), nuci, alune și pomușoare.
Reamintim, că în cadrul Programului de granturi agricultorii pot procura utilaje și tehnică necesară prelucrării, păstrării și ambalării produselor horticole. Studiile efectuate demonstrează, că circa 75% din totalul agricultorilor uniți în grupurile de inițiativă intenționează sa achiziționeze prin intermediul programului frigidere și transport frigorific. În lista necesităților tehnologice necesare sporirii competitivității produselor horticole moldovenești se regăsesc și linii de sortare, procesare, ambalare și uscătorii de fructe, s.a.
Programul de granturi investiționale de co-finanțare ”Acces la piețele de desfacere” este realizat de către proiectul Băncii Mondiale Agricultura Competitivă (MAC-P) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Potrivit MAIA, proiectul Băncii Mondiale Agricultura Competitivă (MAC-P) a fost lansat în 2012. Scopul proiectului este de a oferi agricultorilor suport logistic și financiar în majorarea competitivității produselor agricole prin consolidarea capacităților de gestionare durabilă a terenurilor agricole, prelucrarea și ambalarea produselor agricole și facilitarea accesului pe piață. Totodată, proiectul prevede modernizarea sistemului de management al siguranței alimentelor.
Bugetul total al Proiectului este de 27 milioane dolari SUA, dintre care - 18 mln. Dolari SUA împrumutul AID, 4,4 mln. dolari SUA grant acordat de Fondul Global de Mediu, 2,8 mln. dolari SUA grantul oferit de Guvernului Suedez şi contribuția Guvernului Republicii Moldova în valoare de 2 mln. dolari SUA. Proiectul va fi finalizat în iunie 2017.