În perioada 10-11 iunie curent, în oraşul german Freising, a avut loc Conferinţa anuală “Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”. Evenimentul a fost organizat de Misiunea OSCE în Moldova, Preşedinţia sârbo-elveţiana în exerciţiu a OSCE şi Guvernul Germaniei. La eveniment au participat negociatorii politici şi şefii grupurilor de lucru sectoriale de la Chişinău şi Tiraspol, reprezentanţii formatului "5+2" şi experţi internaţionali.
Conferinţa a demarat cu un mesaj de salut din partea autorităţilor germane transmis de către Ambasadorul Cord Meier-Klodt, reprezentantul special pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei.
Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Eugen Carpov, a mulţumit organizatorilor pentru posibilitatea de a se întâlni într-un format larg, menţionând că această conferinţă devenită una tradiţională, este importantă pentru a menţine contactele şi de a discuta problemele de actualitate cu toţi partenerii implicaţi în procesul de negocieri. „Scopul nostru primordial este de a depăşi problemele existente şi de a ne apropia, dar nu a separa şi mai mult cele două maluri ale Nistrului. În acest context, trebuie să spun că noţiunea de "divorţ civilizat" nu poate fi susţinută nici de Chişinău şi nici de comunitatea internaţională”, a adăugat Eugen Carpov.
În cadrul conferinţei, participanţii au continuat dezbaterea subiectelor abordate în perioada 5-6 iunie curent, la Viena în cadrul rundei de negocieri în formatul "5+2". În acest sens, au fost organizate sesiuni tematice, cu participarea experţilor internaţionali, în care s-au examinat subiecte ce vizează domeniul educaţiei, ecologiei, economiei, comerţului, transportului şi infrastructurii.
În contextul examinării subiectelor vizând domeniul educaţiei, o atenţie specială a fost acordată problemelor cu care se confruntă şcolile moldoveneşti cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană. De asemenea, au fost discutate aspecte ce ţin de actele de studii pentru învăţământul superior care sunt eliberate la Tiraspol.
În cadrul sesiunii tematice cu privire la economie, participanţii au examinat subiecte legate de asigurarea condiţiilor necesare pentru libera circulaţie a populaţiei de pe cele două maluri ale Nistrului, circulaţia trenurilor prin regiune, aspectele economice vizând interacţiunea dintre cele două maluri în contextul edificării spaţiului de comerţ liber şi aprofundat cu Uniunea Europeană.
În domeniul ecologiei au fost trecute în revistă problemele existente în implementarea Planului de lucru sectorial în domeniu şi perspectivele derulării unor proiecte internaţionale în scopul îmbunătăţirii vieţii şi sănătăţii populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului.
În urma acestor sesiuni tematice s-a adus la cunoştinţa tuturor participanţilor rezultatele discuţiilor, recomandările şi căile posibile de soluţionare a problemelor existente.
La finalul întrevederii, viceprim-ministrul a exprimat gratitudine pentru suportul Germaniei şi al OSCE pentru organizarea evenimentului, subliniind importanţa şi potenţialul acestuia în procesul de soluţionare a consecinţelor conflictului transnistrean, anunță Biroul pentru Reintegrare.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.06.2014În Germania s-a desfăşurat Conferinţa “Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”
Comentarii (0)