Transformările prin care trece Republica Moldova oferă oportunăți investiționale în primul rând în infrastructuri, urmând a fi lansată modernizarea Căii Ferate din Moldova, a doua etapă de modernizare a Aeroportului internațional Chișinău, în sectorul energetic și alte domenii atractive. În alte sectoare, cum ar fi utilitățile, serviciile medicale, Guvernul va lansa Parteneriate Public-Private, a declarat viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, în deschiderea Forumului Economic Vienez, care se desfășoară astăzi la Chișinău.
„Republica Moldova este definită, în contextul economic actual, prin cuvântul oportunități, căci poziția de start este destul de joasă și orice sector are potențial de creștere”, a precizat ministrul Economiei, potrivit căruia necesitatea atragerii investițiilor în vederea internaționalizării va genera creșterea numărului de fuziuni și achiziții în Republica Moldova.
Potrivit lui Valeriu Lazăr, Forumul Economic Vienez reprezintă o bună ocazie de a stabili contacte și prelua expertiza companiilor membre, reprezentând diferite țări din regiune, cu nivel diferit de integrare în UE. „În contextul actual, avem nevoie de încurajare și expertiză pentru a valorifica oportunitățile ce se deschid și a spulbera miturile ce mai persistă”, a declarat Valeriu Lazăr.
Ministrul Economiei a informat că Moldova a implementat legislația europeană civilă și sectorială pe domeniul economic, astfel asigurând reguli de joc europene. Oficialul a subliniat însă că nu este suficient să avem aceste reguli, instituțiile funcționale trebuie să asigure respectarea lor.
Semnarea Acordului de Asociere, implicit a ZLAC, lansează etapa de asociere politică și integrare economică a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. În acest context perspectiva integrării politice a Republicii Moldova în UE depinde de succesul procesului de integrare economică, crucial în acest sens fiind calitatea dialogului dintre Guvern, sectorul privat și partenerii externi.
Potrivit lui Valeriu Lazăr, deși poziția Republicii Moldova în clasamentele internaționale este în creștere, îmbunătățirea mediului de afaceri este o preocupare continuă a Guvernului. Totodată, ministrul Economiei a reiterat deschiderea Guvernului pentru a ajuta companiile locale să implementeze sisteme de management al calității, să susțină producătorii pentru penetrarea piețelor noi și să facă față competiției pe piața internă.
Potrivit Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei, Forumul Economic Vienez se desfășoară la Chișinău pentru a doua oară, prima ședință având loc în anul 2010. La eveniment, care face parte din Moldova Business Week, participă cca 300 de companii din peste 20 de țări.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.06.2014Valeriu Lazăr: R. Moldova a intrat în faza marilor proiecte investiționale, numai pentru reabilitarea infrastructurilor fiind structurate pachete de finanțare de peste un miliard de euro
Comentarii (0)