Declarația Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României reiterează sprijinul ferm al Parlamentului României pentru acordarea perspectivei europene clare pentru Republica Moldova și integrarea deplină a țării noastre în UE.
Declarația a fost adoptată astăzi, în cadrul celei de-a patra reuniuni a Comisiei Comune, fiind semnată de cei doi co-președinți ai Comisiei, deputata Ana Guțu și senatorul Florin Constantinescu.
Potrivit documentului, Parlamentul României va susține și în continuare, în dialogul politic cu parlamentele statelor membre ale UE, necesitatea ratificării cât mai rapide, de către toate statele membre, a Acordului de Asociere UE-Republica Moldova.
”Acordul de Asociere va ridica pe baze noi, consolidate, relația Chișinăului cu Uniunea Europeană și reprezintă o etapă în procesul mai larg al integrării europene a Republicii Moldova. Toate forțele politice din România reafirmă întreaga disponibilitate și determinare de a sprijini în continuare, atât în plan intern, cât și în plan extern, în dialogul bilateral și multilateral cu statele membre UE și cu instituțiile europene, procesul integrării europene a Republicii Moldova”, se spune în textul declarației. În context, Comisia Comună sprijină transferul de expertiză și bune practici pentru pregătirea Republicii Moldova în dialogul și negocierile viitoare cu UE.
Membrii Comisiei Comune susțin crearea unui spațiu mediatic comun între cele două state și încurajează adoptarea măsurilor necesare pentru ca Republica Moldova și România să faciliteze retransmiterea canalelor de televiziune din cele două țări. Totodată, deputații pledează pentru continuarea și consolidarea proiectelor comune de colaborare în domeniile cultural, social, economic, educațional, energetic etc.
Documentul susține oportunitatea intensificării colaborării în domeniul asistenței de urgență și dezvoltării unui mecanism SMURD în Republica Moldova. În domeniul educațional se propune dezvoltarea proiectelor de perfecționare pentru cadrele didactice din Republica Moldova, de mobilitate academică, programelor de cercetare și inovare. În contextul crizei din regiune, Comisia Comună îndeamnă la cooperare în domeniul securității și apărării în vederea protejării intereselor de securitate și apărare ale celor două state.
Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană între Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova a avut loc la București, în perioada 17-18 iunie 2014. Cea de-a patra reuniune a Comisiei a fost dedicată semnării Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Delegaţia Parlamentului Republicii Moldova participantă la reuniune a fost formată din deputații Ana Guţu, Tudor Deliu, Maria Ciobanu, George Mocanu, Oleg Ţulea, Mihail Solcan, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.06.2014Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul R.Moldova și Parlamentul României pledează pentru acordarea perspectivei europene clare pentru Republica Moldova
Comentarii (0)