Miercuri, 25 iunie 2014, la oficiul teritorial al Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură din orașul Bălți a fost înregistrată prima cerere de aplicare la Programul de granturi investiționale privind facilitarea accesului la piețele de desfacere, al proiectului Băncii Mondiale Agricultura Competitivă (MAC-P) realizat în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Cei șase producători agricoli din satele Văratic și Mălăiești, raionul Râșcani, uniți în cooperativă de întreprinzători ”Fruva Natural” au elaborat un plan investițional de circa 12 mln. lei, dintre care mai mult de jumătate este contribuția proprie iar 4,2 mln. lei speră să obțină sun formă de grant în cadrul programului. Investițiile vor fi îndreptate spre construcția pe teritoriul plantațiilor a unei hale, procurării unui frigider cu o capacitate de 1000 tone și a echipamentului pentru sortarea fructelor.
Specialitatea cooperativei este producerea merelor și prunelor. Pe o suprafață de 55 hectare pot fi găsite 5 soiuri de mere, îndrăgite de către cumpărătorii din țara noastră - Renet Simirenco, Idared, Florina, Golden Delicious, etc. Producătorii obțin anual o roadă de 1000 tone de mere.
”În ultimii ani am mărit teritoriul plantațiilor de mere și sperăm în 3-4 ani șă ajungem la o roadă de până la 4000 tone anual. Totodată, daca ne reușește instalarea frigiderului, nu vom mai avea frica de a pierde o parte din fructe și nu le vom vinde în mod de urgență la prețul de 3-5 lei kg intermediarilor. Vom putea încheia contracte directe la prețuri reciproc avantajoase”, a declarat administratorul cooperativei Igor Socoliuc.
Reamintim, că până la 30 iunie 2014, grupurile de producători agricoli vor putea depune dosarele pentru a participa la programul de granturi investiționale privind facilitarea accesului la piețele de desfacere. Dosarele vor fi examinate pe parcursul a circa 25 de zile, după care AIPA va anunța grupurile selectate.
Potrivit MAEIE, programul de granturi pentru facilitarea accesului la piețele de desfacere pentru agricultori, realizat in cadrul proiectului Agricultura Competitivă (MAC-P) are drept obiectiv crearea grupurilor de producători agricoli în sectorul horticol, sporirea competitivității produselor autohtone și susținerea investițiilor în tehnologii și utilaje destinate infrastructurii post recoltă. Granturile investiționale nu vor depăși 50% din investiția efectuată, cu un plafon maxim de 350 mii dolari SUA pentru un grup de producători. Dosarele pot fi depuse la AIPA de două ori pe an, până în 2017.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.06.2014AIPA a înregistrat primul dosar în cadrul Programului de granturi investiționale privind facilitatea accesului la piețele de desfacere
Comentarii (0)