Înainte de convocarea Consiliului European, care va avea loc mîine [26 iunie] și poimîine, doresc să menționez pe scurt câteva aspecte cruciale.
Consiliul European va discuta prioritățile strategice ale UE pentru următorii ani. Salut această discuție, deoarece toate cele trei instituții - Statele Membre, Consiliul European, Parlamentul European și Comisia, vor avea aceeași înțelegere asupra priorităților viitoare, și anume privind necesitatea creșterii economice și a locurilor de muncă. Consider că textul care este discutat în prezent va merge în direcția corectă, confirmând abordarea pe care Comisia a avut-o în ultimii ani. Tot ce trebuie să facem este să urmăm această agendă, agenda cu privire la creșterea economică și la locurile de muncă, dar cu o implementare mai consolidată și cu mai multă dedicație la toate nivelele Uniunii Europene, de la instituțiile europene până la țările membre.
Tema cheie pe care doresc să o menționez astăzi este un subiect de o importanță strategică nemaipomenită, asupra căruia Comisia a lucrat fără întrerupere pe parcursul ultimilor ani.
Vineri vom semna Acordurile de Asociere cu Georgia și Republica Moldova și vom încheia procesul de semnare cu Ucraina, fiecare acord va include și Zona de Comerț Liber Aprofundat și Comprehensiv.
Nu ezit să numesc aceste acorduri istorice. Sunt istorice pentru aceste țări, care au acest obiectiv istoric, dar sunt istorice și pentru Europa, pentru ceea ce poate semnnifica aceasta pentru întreaga Europă.
În noiembrie anul trecut, la finalul Summit-ului de la Vilnius, multe persoane s-au grăbit să judece eșecul Parteneriatului Estic. Cred că, așa cum o fac de obicei, ei au subestimat angajamentul nostru față de această politică, determinarea țărilor partenere de a merge înaine și dorința cetățenilor din aceste țări de a fi asociați cu UE.
De aceea, acesta va fi un moment foarte important atât pentru UE, cât și pentru aceste țări.
Pentru Georgia, Republica Moldova și Ucraina, aceasta va reprezenta recunoașterea:
• progresului semnificativ pe care l-au făcut în ultimii ani și puternica lor determinare politică de a fi mai aproape de Uniunea Europeană;
• perspectivei lor comune asupra unui model economic prosper;
• și a dorinței lor de a trăi în spiritul european și conform valorilor europene.
Pentru UE aceste semnături vor reprezenta un angajament solemn de a susține fiecare pas făcut de Georgia, Republica Moldova și Ucraina pe calea transformării în democrații stabile și prospere.
Acordurile, fiind cele mai ambițioase acorduri pe care Uniunea Europeană le-a negociat până în acest moment, au scopul de a consolida relațiile economice și politice cu UE și de a integra gradual aceste trei țări pe piața internă UE, cea mai mare piață din lume.
Aceste acorduri nu oferă oportunități și soluții gata de implementare, cu siguranță nu reprezintă o panacea. Și succesul lor va depinde în mare măsură de dorința continuă a acestor țări de a realiza reforme care le vor aduce mai aproape de stilul de viață politic, economic și cultural european.
Mai este important să ne aducem aminte încă o dată că aceste Acorduri sunt făcute pentru ceva și nu împotriva cuiva. Noi nu dorim să avem relații exclusive cu aceste țări partenere. Noi credem în societăți și economii deschise.
Precum știți, în data de 13 a acestei luni am discutat cu Președintele Putin, și am reiterat în discuția cu el oferta mea de implicare în consultațiile cu privire la implementarea acestor acorduri. De fapt, am căzut de acord asupra acestor consultații bilaterlare. Chiar înaine de discuția telefonică cu Președintele Putin, am discutat și cu Președintele Poroșenko; aceste consultații, la nivel ministerial, vor avea loc în principiu în data de 11 iulie, aici la Bruxelles. Comisia Europeană va fi reprezentată de către Comisarul pentru Comerț Dl De Gucht.
Semnarea Acordurilor este un rezultat logic al căii luate acum 20 de ani, când aceste țări au devenit state independente. Noi am lucrat asupra acestora într-un spirit al cooperării și al respectului mutual:
• al cooperării pentru că astfel lucrează Uniunea Europeană cu vecinii și partenerii săi;
• și cu respect pentru că aceste trei țări sunt toate națiuni suverane și independente, care au dreptul de a lua propriile alegeri cu privire la viitorul lor.
De aceea, aștept cu nerăbdare semnarea acordurilor în ziua de vineri, ca pe un eveniment important al cooperării UE cu Georgia, Republica Moldova și Ucraina.
Însă pe agenda Consiliului European se mai găsește și reacția Rusiei la aceste evenimente, în special în Ucraina. S-au depus multe eforturi în ultimele zile și ore pentru a susține planul pentru pace de 15 puncte al Președintelui Poroșenko. Am discutat cu el din nou, luni , pentru a-i încuraja și aprecia eforturile și el mi-a descris o imagine mixtă a discuțiilor directe purtate cu Rusia, dar în același timp agitațiile în estul Ucrainei continuă.
Ieri, Președintele Putin a anunțat că va cere camerei superioare a Parlamentului revocarea mandatului pentru trimiterea trupelor militare în Ucraina. Noi cu siguranță salutăm acest pas, asupra căruia am insistat de ceva timp. În conversația mea telefonică cu Președintele Putin în data de 13, acesta a fost de fapt unul dintre punctele discutate. Însă măsuri mai concrete de aplanare sunt necesare. Eșecul de a acționa va duce la măsuri adiționale, precum a mai menționat Consiliul European.
În orice caz, noi trebuie să continuăm politica noastră de susținere a Ucrainei. În acest sens mă bucur că am înaintat politica noastră de ne-recunoaștere a anexării Crimeei cu o interdicție de comerț a produselor din Crimeea, care a fost recent adoptată de către Consiliul pentru Afaceri Externe, urmând propunerii făcute de către Comisia Europeană. În plus, am distribuit deja Ucrainei 750 milioane euro sub formă de granturi și împrumuturi și pregătim pentru data de 8 iulie o întâlnire cu donatorii pentru a coordona asistența internațională. Această întâlnire va avea loc la Bruxelles.
Va trebui să fim atenți și vigilenți cu vecinătatea estică, în special după semnarea Acordurilor de Asociere, cu care responsabilitatea noastră crește și nu scade.
Doamnelor și Domnilor,
Un alt subiect scurt cu privire la o temă diferită, dar despre care aș vrea să vă informez.
Astăzi am aunțat, ca urmare a demisionării vicepreședintelui Rehn, a comisarului responsabil de afacerile economice și monetare și Euro, și nominalizarea lui Jyrki Katainen de către guvernul finlandez pentru a-l reânlocui, am decis să îi atribui lui Jyrki Katainen responsabilitățile îndeplinite anterior de către Olli Rehn. Cu această ocazie, doresc să aduc omagii și sincere mulțumiri vicepreședintelui Rehn și tuturor comisarilor care vor pleca din Comisie pentru că vor face parte din Parlament. Doresc să le mulțumesc pentru dedicație, pentru competență și pentru modul extraordinar în care și-au îndeplinit funcțiile, fiind membri ai Comisiei.
Bruxelles, 25 iunie 2014