Codului Educației vine să înlocuiască Legea Învățământului, adoptată în anul 1995, și își propune să promoveze studiile pe tot parcursul vieții, să asigure legătura cu piața muncii, să instituie un sistem eficient de asigurare, monitorizare și evaluare a calității în educație, să dezvolte, să sprijine și să motiveze cadrele didactice pentru asigurarea educației de calitate etc.
Documentul elaborat de Ministerul Educației constituie actul normativ-legislativ fundamental în domeniul învățămîntului de toate nivelurile, care reglementează funcționarea și raporturile juridice din sistemul educațional național.
Totodată, se pune accentul pe asigurarea unui învățământ de calitate prin evaluarea periodică a instituțiilor de învățământ, a cadrelor didactice și programelor de studii de către instituții profesioniste independente pentru toate treptele și nivelele de studiu. Potrivit noului Cod, directorii instituțiilor de învățămînt au mandate limitate la patru ani, iar posturile se ocupă de fiecare dată prin concurs. Codul prevede trecerea la învățământul obligatoriu până la vârsta de 18 ani, așa cum prevăd stadardele europene.
Procesul de elaborare a Codului Educației a fost lansat în urmă cu doi ani. În total, au fost desfășurate peste 40 de dezbateri publice cu experți în domeniu, reprezentanți ai mediului academic, ai celui de afaceri, ai instituțiilor mass-media etc.
Documentul urmează să fie aprobat de Parlament, după care, Ministerul Educației împreună cu alte ministere responsabile vor elabora și revizui peste 120 de acte normative în domeniu, anunță un comunicat al Executivului.