Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.07.2014

Discursul Președintelui Parlamentului Igor Corman în ședința plenară pentru ratificarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană

Discursul Președintelui Parlamentului Igor Corman în ședința plenară pentru ratificarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană

Stimate domnule Președinte al Republicii Moldova,
Stimate domnule Prim-ministru,
Onorați invitați,
Dragi colegi,

În primul rând, vreau să felicit cetațenii Moldovei pentru această mare reușită - semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care deschide un nou capitol în istoria țării noastre. În al doilea rând, adresez mulțumiri tuturor colegilor din instituțiile implicate în negocierea acestui Acord important. De asemenea, aduc mulțumiri corpului diplomatic acreditat în țara noastră, în special Delegației Uniunii Europene și ambasadelor țărilor UE, care au fost alături de noi în acest proces. Nu în ultimul rând, vreau să vă felicit pe dumneavoastră, stimați colegi deputați, pentru această realizare frumoasă, care este și rezultatul muncii Parlamentului nostru atât în cadrul activității legislative, cât și pe dimensiunea externă.

Despre partea tehnică a Acordului s-au spus deja multe și se vor spune în continuare, astfel încât ‎fiecare cetățean să înțeleagă beneficiile pe care le aduce acest parteneriat cu Uniunea Europeană. Eu aș vrea însă acum să vorbesc despre însemnătatea politică a acestui pas pe care l-a făcut Republica Moldova, cu atât mai mult că astăzi urmează să dăm un vot politic, de o mare responsabilitate.

Partidele Coaliției Pro-Europene au mers în 2009 în fața alegătorilor cu un proiect foarte clar, pentru care am cerut votul lor. Acest proiect a vizat în primul rând scoaterea Moldovei din izolarea în care se afla, după ce abandonase calea europeană pe care pornise. Noi le-am spus atunci cetățenilor că drumul Moldovei spre Europa trebuie să continue, fiindcă această cale nu are alternativă. Cetățenii ne-au votat pe noi și i-au sancționat pe cei care au dat dovadă de inconsecvență, pe cei care nu aveau un proiect pentru Moldova.

‎Astăzi oamenii pot constata că ne-am ținut de cuvânt. Moldovenii circulă liber în Europa. Datorită sprijinului financiar al partenerilor noștri europeni tot mai multe proiecte sunt implementate până și în cele mai îndepărtate sate, un număr mare de drumuri sunt în proces de reabilitare. După semnarea Acordului de Asociere suntem parte a economiilor puternice europene, producătorii noștri își vor vinde produsele într-o piață competitivă, unde corectitudinea și respectul sunt noțiuni de bază, iar câștigurile sunt pe măsura performanțelor reale, unde afacerea lor nu depinde de influențe politice. De toate aceste beneficii au parte toți cetățenii, indiferent ce partide simpatizează.

Stimați colegi,

Uneori suntem excesiv de modești și ne ferim parcă să ne asumăm reușitele pe care le avem. Dar, astăzi, avem tot dreptul să spunem lucrurilor pe nume. Oamenii trebuie să știe că ‎noi ne-am respectat principalul angajament pentru care ne-au votat, acela de a de a deschide oportunități sigure de modernizare, care să ducă la creșterea nivelului de bunăstare în țara noastră. Acum ei au posibilitatea să facă diferența între un angajament realizat și o demagogie ieftină.

În același timp, este important să fim corecți față de cetățenii noștri. Nici un partid nu trebuie să-și permită să le confiște electoral oamenilor acest proiect și să încerce să profite de așteptările lor. Oamenii au votat pentru ca mai multe partide să realizeze acest obiectiv național și acest lucru nu este întâmplător. Proiectul european nu aparține unui partid sau unui politician, el aparține moldovenilor, inclusiv celor care votează partidele din opoziție, dar care se bucură împreună cu noi de beneficiile pe care le obținem din parteneriatul cu UE. Chiar dacă suntem într-un an electoral, trebuie să dăm dovadă de maturitate și să le arătăm oamenilor că știm să ținem un proiect național departe de politizări ieftine, că suntem capabili să avem un proiect al Moldovei, că am învățat din greșelile trecutului și știm să lucrăm împreună, respectându-ne unii pe alții.

Onorată asistență,

Suntem în fața unui moment crucial pentru țara noastră, cel al ratificării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Mi-aș fi dorit foarte mult ca noi, politicienii, să fi arătăt astăzi că suntem capabili să ne solidarizăm. Așa cum a fost în 2005, când Parlamentul a votat unanim, în această sală, Declarația pentru integrare europeană.

PCRM a ratat astăzi șansa istorică de a demonstra că atunci cand este vorba de intersul țării, nu mai contează diferențele doctrinare, orgoliile sau lupta electorală. Am urmărit cu atenție declarațiile colegilor din opoziție în legătură cu Acordul de Asociere și m-am bucurat să văd ca ei nu sunt împotrivă, ci au câteva obiecții. Sigur, acestea ar fi putut fi utile dacă erau spuse la timp, când se negocia acest Acord, nu acum, ca argument pentru a vota împotriva lui. Orice document e perfectibil în timp, deci nu văd o problemă ca în perspectivă să facem ajustările necesare, dacă se va dovedi că e cazul.

Opoziția nu are nici un motiv obiectiv să voteze împotriva ratificării, nu există nici o explicație serioasă pentru a vota împotriva modernizării țării tale și împotriva intereselor moldovenilor. Campania electorală nu trebuie să întunece mintea nimănui. Interesele electorale trebuie să coincidă cu așteptările oamenilor, nu să fie împotriva lor. Colegii din fracțiunea PCRM au uitat lozinca lor din aprilie 2009 - „să construim împreună o Moldovă europeană” și, astăzi, de fapt, dau un vot împotriva țării, împotriva moldovenilor și nu pentru viitorul Moldovei.

Cât privește cooperarea cu partenerii tradiționali din est, inclusiv cu Federația Rusă, trebuie să continuăm dialogul și să depășim neînțelegerile. Este important însă acum să nu cădem în capcana unor așa-ziși apărători ai intereselor Rusiei în Moldova, care nu fac altceva decât să încerce să distrugă relațiile dintre țările noastre, în scopul de a antagoniza oamenii și de a profita apoi electoral de acest lucru. Asta nu înseamnă promovarea unui parteneriat între două state, ci o încercare de a rupe legătura dintre ele. Dacă cetățenii vor avea de suferit de pe urma acestei abordări iresponsabile, vinovații sunt la vedere, iar alegerile foarte aproape.

Stimați colegi,

‎Acordul de Asociere reprezintă o nouă etapă a relațiilor țării noastre cu statele Uniunii Europene. O etapă care presupune mai multă responsabilitate din partea noastră și schimbări serioase pentru ca beneficiile să fie resimțite cât mai repede de moldoveni. De aceea, este important să nu ținem cont de faptul că suntem în an electoral, să nu ne pierdem în populisme și lupte politice, ci să grăbim procesul de implementare a reformelor.

În încheiere, Vă invit să finalizăm în mod responsabil acest pas important pe care îl face Moldova, să votăm pentru ratificarea Acordului de Asociere cu UE și să demonstrăm oamenilor că suntem determinați să construim împreună un stat democratic, modern și prosper.

Va mulțumesc!

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus