Cabinetul de miniștri a aprobat un document ce își propune detalierea prevederilor Codului vamal în vederea determinării modului de autorizare a procedurilor simplificate de vămuire în cazul anumitor regimuri vamale şi modul de acordare a statutului de Agent economic autorizat (AEO).
Aceste proceduri vor permite promovarea conformării voluntare la respectarea legislaţiei vamale şi prevăd acordarea mai multor facilităţi şi avantaje companiilor cu un grad sporit de încredere, care întrunesc condiţiile stipulate în Codul Vamal.
Astfel, agenţii economici autorizaţi de Serviciul Vamal vor beneficia de un număr redus de controale vamale şi se vor bucura de traversări mai rapide ale frontierei. Totodata formalităţile vamale pentru mărfurile importate/exportate vor fi perfectate în regim prioritar pentru aceşti agenţi economici. În plus, companiile vor avea posibilitate de a alege locul efectuării controlului.
Proiectul transpune prevederile legislaţiei vamale din UE şi este în corelare cu obiectivele Acordului de Asociere cu UE şi standardele - cadru privind securitatea şi facilitarea comerţului mondial ale Organizaţiei Mondiale a Vămilor, la care Republica Moldova este parte.
Iniţiativa a fost salutată de partenerii din UE şi, în acest sens, la punctul de trecere a frontierei moldo-române Leuşeni-Albiţa va fi pus în aplicare un proiect-pilot, anunță un comunicat al Executivului.