Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
16.07.2014

Părțile implicate într-un conflict vor putea apela la serviciile unui mediator plătit de stat pentru a-și soluționa problema

Părțile implicate într-un conflict vor putea apela la serviciile unui mediator plătit de stat pentru a-și soluționa problema

Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege pentru susținerea și promovarea medierii ca metodă alternativă de soluționare a litigiilor. Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a declarat că elaborarea unui nou proiect de lege cu privire la mediere era necesar, întrucât actuala legislație conține un șir de lacune. ”La elaborarea noii legi s-a ținut cont de Raportul de Monitorizare a Implementării Legii cu privire la mediere, care a scos în evidență mai multe deficiențe legislative, în spcial ceea ce ține de reglementarea procesului de mediere, statutul mediatorului și modul de organizare a activităţii acestuia, consolidarea principiilor de funcţionare a medierii în cauzele civile, penale, de familie, mecanismul de susținere a acestei metode alternative de către stat etc.”, a mai spus Oleg Efrim.

Astfel, prin promovarea acestui proiect de lege se urmărește: fortificarea Consiliului de Mediere, stabilirea condițiilor de accedere în profesie, crearea unui corp de mediatori calificați, reglementarea unor facilități pentru părțile care vor opta pentru soluționarea litigiului prin mediere, dar și delimitarea competențelor Ministerului Justiției și a Consiliului de Mediere în domeniul medierii. Și anume, Consiliul Medierii va propune elaborarea politicilor și perfecționarea cadrului normativ în domeniu, iar Ministerul Justiției va elabora, coordona și monitoriza implementarea documentelor de politici în domeniul medierii.

Potrivit lui Oleg Efrim, proiectul mai prevede un mecanism de dezvoltare și promovare a instituției medierii. ”Pentru a motiva părțile implicate în conflict să aleagă medierea, vor fi stabilite anumite facilități, cum ar fi scutirea acestora de achitarea taxei de stat, eșalonarea achitării sau restituirea totală sau parțială a acesteia. De asemenea, părțile vor putea beneficia de serviciul unui mediator plătit de stat”, a explicat ministrul Justiției.
 
Tototdată, se propune ca părțile care au participat la procesul de mediere, dar acesta a încetat fără încheierea tranzacției, să beneficieze de o scutire de 25 % din taxa de stat atunci când depun cerere de chemare în judecată.

Potrivit Ministerului Justiției, proiectul de lege urmează a fi discutat și aprobat de Parlament.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus