Decizia Republicii Moldova de a semna Acordul de Asociere este una pozitivă și nu trebuie privită ca fiind îndreptată împotriva cuiva. Declarația a fost făcută de Președinta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Anne Brasseur în cadrul întrevederii cu Președintele Parlamentului Igor Corman.
oPotrivit unui comunicat de presă al legislativului, oficialii au discutat despre cooperarea Republicii Moldova cu Consiliul Europei și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, agenda legislativă, implementarea prevederilor Planului de acţiuni privind susţinerea reformelor democratice în Republica Moldova pentru 2013-2016, situația politică din țară și din regiune.
Igor Corman s-a referit la eforturile autorităților privind implementarea reformelor, menționând că până la finele sesiunii, Parlamentul va adopta un șir de acte legislative care vizează răspunderea disciplinară a judecătorilor, finanțarea partidelor politice și cota de reprezentare a femeilor în politică. „Eforturile noastre sunt orientate pe reforme, ceea ce ne v-a permite să trecem în faza de post-monitorizare din partea APCE, dar cel mai important să răspundem așteptărilor cetățenilor noștri”, a subliniat șeful Legislativului.
„Atât relația cu UE, cât și relația cu Consiliul Europei sunt pârghii importante care facilitează procesul de integrare europeană, de modernizare și de democratizare a țării noastre și atingerea obiectivului final – aderarea la familia europeană”, a menționat Igor Corman, mulțumind Președintei APCE pentru eforturile depuse în apropierea Republicii Moldova de UE.
La rândul său, oficialul european a apreciat progresele înregistrate de Republica Moldova în ultimii ani, precizând că țara noastră va beneficia și în continuare de susținerea instituțiilor Consiliului Europei în procesul de democratizare. „De când a devenit membru al Consiliului Europei, Republica Moldova a înregistrat progrese uriașe în domeniul democratizării. Republica Moldova se află încă în procedură de monitorizare, adică mai are de avansat pentru a respecta în totalitate acele obligații și angajamente pe care și le-a asumat. CoE, APCE și Comisia de la Veneția este alături de Republica Moldova pentru a ajuta ca drepturile fiecărui cetățean să fie respectate”, a menționat Anne Brasseur.
Totodată, Președinta APCE a salutat angajamentul și implicarea delegației Parlamentului Republicii Moldova la APCE. „Am venit în calitate de persoană oficială, dar sper să plec în calitate de prieten al Republicii Moldova”, a declarat Președinta APCE la finalul întrevederii.
La întrevedere au mai participat vicepreședinții Parlamentului Liliana Palihovici și Sergiu Sîrbu, deputații Valeriu Streleț, Președintele Fracțiunii PLDM, Dumitru Diacov (PD) și Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Ana Guțu (PLR).
Președinta APCE Anne Brasseur efectuează, în premieră, o vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 16-18 iulie 2014. Mâine, Președinta APCE va ține un discurs în ședința plenară a Parlamentului.