Banca Națională a Moldovei, începînd cu 21 iulie 2014, pune în circulație trei monede comemorative din argint, ca mijloc de plată și în scop numismatic. Una dintre acestea este consacrată celei de-a 20-a aniversări de la adoptarea Constituţiei Republicii Moldova, legea fundamentală ce ne determină ca cetățeni ai unui stat suveran și independent. Moneda are valoarea nominală de 100 lei, greutatea de 13 grame, diametrul de 28 milimetri, titlul 999/1000, forma rotundă și este emisă cu un tiraj de 1000 exemplare.
Piesa completează seria „Evenimente istorice” împreună cu a doua monedă - „125 de ani de la fondarea Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală”. Aceasta din urmă reliefează importanța celui mai vechi muzeu din țara noastră, care tezaurizează peste 150 000 de obiecte din colecţii de geologie, paleontologie, zoologie, botanică, arheologie, numismatică, etnografie, carte veche, artă populară ş.a. Caracteristicile monedei includ valoarea nominală de 50 lei, greutatea de 16,5 grame, diametrul de 30 milimetri, titlul 999/1000, forma rotundă, tirajul fiind de 500 bucăți.
Cea de-a treia dedicație numismatică, „Lumînarea Recunoştinţei”, reflectă una dintre zidirile mai semnificative din istoria modernă a Moldovei – omagiu autorilor anonimi din cultura națională. Moneda a fost bătută în continuarea seriei „Monumentele Moldovei”, cu un tiraj de 1000 exemplare. Are valoarea nominală de 50 lei, greutatea de 13 grame, diametrul de 28 milimetri, titlul 999/1000 și forma rotundă.
Monedele comemorative, ambalate în capsule de metacrilat transparent şi cutii de prezentare, sînt însoţite de certificate de autenticitate, redactate în limba română şi engleză, pe care se găseşte semnătura guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei.
Comercializarea monedelor comemorative se va efectua prin intermediul băncilor licenţiate, la un preţ de pînă la trei la sută peste cel stabilit de Banca Naţională, anunță Serviciul de presă al Băncii Naționale a Moldovei.