Guvernul și-a asumat răspunderea pentru 11 proiecte de legi, aceasta nu este altceva decît un truc electoral, manipulator a coaliției de guvernare, o modalitate de uzurpare a puterii în stat.
Ne-am convins încă o dată de faptul că majoritatea parlamentară este în incapacitatea de a organiza o activitate legislativă eficientă, constituțională și legală, precum și că lipsește voința politică de a adopta legi care sunt de importanță economică și socială primordială pentru societatea noastră. Parlamentul, în primăvara anului curent , nu a desfășurat activitate legislativă timp de 2 luni, iar în ultima perioadă activează în regim incendiar, avînd în agendă pentru 2 zile mai mult de 70 de proiecte de legi. Nici nu poate fi vorba despre o anumită calitate, mai ales în condiții cînd sînt inserate prevederi obscure, vagi, care vin să satisfacă interese de grup sau de partid. Avînd concurența de intenții, majoritatea parlamentară nu este capabilă să decidă, fiind zguduită de acuze reciproce, șantaj, răzbunări, jocuri de culise.
Parlamentul a fost transformat într-o tipografie, opiniile nu sunt auzite, consultările nu sunt admise, există doar tragerea sforilor și tîrgul politic. Iată toată democrația coaliției proeuropene!
Această procedură inedită este rezultatul nedorinței de a promova reforme necesare și utile, precum și a intrigilor permanente din cadrul coaliției, constituită din exponenții Partidului Liberal Democrat, Partidului Democrat, Liberal și Liberal Reformator, precum și a tot soiul de socialiști, renăscători și neafiliați. Absolut nu este clar pînă unde se dorește această asumare de răspundere și care vor fi efectele ei.
Fiind martori ai recentelor falsificări în procedura de vot și de examinare a unor proiecte sensibile și contradictorii, fracțiunea PCRM a fost nevoită să părăsească sala de ședințe, în nedorința de a participa la ilegalitățile coaliției, planificate și regizate.
Pe parcursul acestei legislaturi, Fracțiunea PCRM a înaintat o serie de inițiative și moțiuni îndreptate spre îmbunătățirea calității actului de guvernare, eficientizarea procesului de reglementare a activității antreprenoriale, fortificarea gradului de autonomie locală, sporirea susținerii sociale a categoriilor vulnerabile a populației, îmbunătățirea calității serviciilor medicale, consolidarea statului moldovenesc și multe altele. Niciuna dintre ele nu a fost susținută!
Oamenii, cetățenii, alegătorii vor da apreciere actualei guvernări la 30 noiembrie curent, iar decizia din această zi va permite Republicii Moldova ieșirea din criza politică profundă și sistemică, în care țara se află în ultimii 5 ani. Numai alegerile parlamentare vor pune capăt dezordinii și haosului în țară.