Consiliul de administrație al Băncii Naționale a Moldovei a aprobat o hotărîre cu privire la evaluarea de către bănci a datoriilor unor categorii de debitori din industria alimentară, agricultură şi sectorul vitivinicol, care va fi în vigoare pînă la 31 decembrie 2015. Decizia a fost luată ca urmare a restricțiilor impuse de Federația Rusă la importul produselor vitivinicole și alimentare din Republica Moldova și are drept scop crearea unor condiții temporare pentru suportul băncilor licențiate și al debitorilor afectați de aceste limitări.
Astfel, în procesul de evaluare de către bănci a datoriilor, au fost modificate perioadele de întîrziere a recuperării plăților pentru creditele agenților economici respectivi. Perioadele de întîrziere au fost majorate în mediu cu 90 de zile față de termenul stipulat în Regulamentul BNM cu privire la clasificarea activelor și angajamentelor condiționale. Hotărîrea prevede unele derogări de la regulament pentru debitorii a căror activitate de bază constituie cultivarea, prelucrarea, conservarea sau comercializarea fructelor și legumelor, pentru debitorii, a căror activitate de bază constituie producția, prelucrarea, conservarea cărnii și a produselor din carne, precum și pentru debitorii, activitatea cărora ține de viticultură, vinificaţie şi comerţul cu produsele vitivinicole. Băncile vor trece la pierderi creditele acordate debitorilor sus-menţionat, dacă perioada de întârziere a plăţilor de rambursare a creditelor va depăşi 450 zile şi nu 360 zile cum prevede regulamentul. Ajustări similare vor fi aplicate şi celorlalte grupe de clasificare a perioadelor de întârziere a rambursării creditelor.
În acest context, BNM a solicitat de la băncile licențiate informația cu privire la debitorii menționați mai sus și soldul creditelor acordate acestora la 31 iulie 2014. Modificarea perioadei de întîrziere a recuperării de către bănci a plăților pentru creditele respective nu se aplică altorcategorii de agenți economici sau pentru creditele acordate după 31 iulie 2014.
Decizia în cauză va oferi debitorilor vizaţi timp suplimentar pentru a se adapta la noile condiţii de comerţ cu Federaţia Rusă. Prevederile hotărîrii Consiliului de administraţie al BNM se vor aplica unui număr de cca. 1600 debitori, cu un volum total de credite de 4.6 miliarde lei, anunță Serviciul de presă al Băncii Naționale a Moldovei.