Este vorba despre acordarea unui sprijin financiar producătorilor de fructe şi legume care suportă pierderi în urma restricțiilor impuse de Federația Rusă, dar și de completări la Codul Fiscal.
Guvernul a stabilit plafonul compensațiilor de 1,2 lei pentru un kilogram de prune (soiuri timpurii), de 1,5 lei pentru mere (soiuri de vară) şi de 0,8 lei pentru castraveți și roșii. „Este important ca aceşti bani să ajungă direct la producători, nu la intermediari. Totodată, trebuie să excludem eventualele abuzuri în aplicarea acestui mecanism”, a declarat Premierul.
Regulamentul cu privire la modul de acordare a sprijinului financiar urmează să fie elaborat în maximum zece zile de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare împreună cu Ministerul Finanțelor. Suma necesară pentru acordarea acestui sprijin se ridică la 150 de milioane de lei, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
O altă măsură aprobată astăzi de Cabinetul de miniștri vizează o serie de completări la Codul Fiscal, potrivit cărora, până pe 30 noiembrie anul curent, producătorilor și procesatorilor nu le vor fi aplicate măsuri de executare silită a obligațiunilor fiscale.
Acestea sunt două dintre cele opt măsuri ale Guvernului pentru susţinerea sectorului agricol, anunțate ieri de Prim-ministrul Iurie Leancă, în urma discuțiilor cu producătorii de fructe și legume. Celelalte şase măsuri sunt:
1. Dialogul cu partenerii externi - Banca Mondială, Banca Europeană de Investiţii, Guvernul Poloniei - pentru a orienta programele de sprijinire a agriculturii ale acestora spre investiții în infrastructura de depozitare a fructelor şi legumelor.
2. Modificarea, de către Banca Națională a Moldovei, a Regulamentului cu privire la clasificarea creditelor, prin care băncilor comerciale să le fie oferită posibilitatea de restructurare a creditelor acordate fermierilor şi de reducere a presiunilor financiare.
3. Valorificarea oportunităţilor Zonei de Liber Schimb cu UE - până la 80 de mii de tone de mere și prune pot fi exportate fără taxe.
4. Noi oportunităţi de piaţă în câteva ţări din Orientul Mijlociu, inclusiv pentru producţia de struguri.
5. Raţionalizarea şi ieftinirea procedurilor de certificare de către ANSA a producţiei vegetale pentru export.
6. Elaborarea unui mecanism de acordare a compensaţiilor pentru producătorii de struguri.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.08.2014Guvernul a aprobat două dintre cele opt măsuri de susținere a agricultorilor
Comentarii (0)