În perioada 18 - 23 august 2014, la filialele Camere de Comerț și Industrie are loc cel de al II-lea ciclu de seminare pentru agenții economici din domeniul agroalimentar referitor la comerțul liber pe piața UE. De data aceasta instruirea este axată pe editarea și promovarea ofertelor comerciale și de cooperare în cadrul UE, a informat directorul Departamentului economie al CCI, Sergiu Harea, în timpul ședinței operative de astăzi.
"La începutul lunii august curent, CCI împreună cu Asociația Businessului European au demarat un program de instruiri pentru întreprinzătorii autohtoni, cu scopul de a consolida capacitățile IMM și de a-i informa pe oamenii de afaceri despre aspectele Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE.
Dacă seminarele din primul ciclu au vizat subiecte generale – mecanisme de suport oferite de UE, standardele de calitate etc – , cel de al II-lea modul este orientat spre aspecte mult mai practice: cum se scrie o ofertă comercială pentru a fi atractivă, ce informații trebuie să conțină neapărat, unde și cum pot fi promovate ofertele comerciale ș.a.
Deși pentru comerțul pe piața comunitară este necesar de a respecta anumite norme, standarde și cerințe, ceea ce poate părea dificil pentru întreprinzătorii noștri, UE nu i-a lăsat de unii singuri în fața acestor provocări, ci le oferă suport, inclusiv prin intermediul acestor instruiri", a precizat Sergiu Harea.
Seminarele sunt conduse de expertul de la CCI Antwerpen, Belgia, Luc Van Looveren, consultant operațional al relațiilor cu UE.
Instruirile vor avea loc la Soroca, Bălți, Edineț, Ceadâr-Lunga, Cahul și la Chișinău.
Programul de seminare se desfășoară în cadrul Proiectului "Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv Republica Moldova - Uniunea Europeană. Informarea și consolidarea capacităților agenților economici", realizat de CCI și EBA și finanțat de Corporaţia Financiară Internaţională și Guvernul Suediei.