Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.08.2014

Camera de Comerț și Industrie a elaborat un plan pentru susținerea exportului produselor agro-alimentare autohtone

Camera de Comerț și Industrie a elaborat un plan pentru susținerea exportului produselor agro-alimentare autohtone

Un plan de acțiuni, elaborat de Camera de Comerț și Industrie, pentru susținerea exportului produselor agro-alimentare autohtone a fost aprobat și lansat astăzi în prima ședință a Comitetului sectorial pentru agricultură al CCI.

Printre activitățile ce fac parte din plan se numără organizarea și participarea la expoziții și târguri peste hotare, forumuri economice, vizite de studiu, promovarea prin intermediul rețelelor internaționale, instruiri pe teme referitor la comerțul extern.

Comitetul a fost înființat prin decizia Biroului executiv al CCI din luna iunie, în contextul semnării și implementării Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător Republica Moldova - Uniunea Europeană. Comitetul cuprinde la moment 14 companii membre ale CCI care activează în domeniul agro-alimentar, dar este deschis participării tuturor companiilor interesate. Astfel, la ședință au participat cca 40 de agenți economici, reprezentanți ai asociațiilor de business, autorități publice.

Președintele CCI, Valeriu Lazăr, a menționat că, indiferent de domeniu, dependența de o singură piață de export reprezintă un risc pentru companii, de aceea i-a îndemnat pe întreprinzători să nu se limiteze doar la tradiționalele piețe de export, dar nici la cea a Uniunii Europene, ci să caute noi destinații. „În situația în care, pe plan global, se înregistrează o cerere foarte mare pentru produsele agroalimentare, iar Republica Moldova are potențial enorm, este important să valorificăm diverse piețe de desfacere", a declarat președintele CCI.

Valeriu Lazăr a subliniat importanța Comitetului sectorial pentru agricultură, care își propune să devină o platformă consultativă și de expertiză atât în vederea realizării dialogului public-privat, cât și oferirii soluțiilor practice pentru sector.

"Dorim ca întreprinzătorii să fie nu doar ascultați, ci și auziți. Sugestiile membrilor comitetului vor fi sistematizate și vor fi elaborate și puse în aplicare soluții, inclusiv, după caz, autorităților publice le vor fi înaintate propuneri în vederea îmbunătățirii legislației și dezvoltării mediului de afaceri", a spus sursa citată.

Ștefan Golubciuc, membru al Consiliului de administrare al SA "Orhei-Vit", a apreciat pozitiv crearea comitetului sectorial. " Deși activitatea companiei noastre a fost mai puțin afectată de interzicerea exporturilor în Federația Rusă, consider că există suficiente probleme și pe piața internă, precum protejarea și promovarea producătorilor autohtoni, prezența mărfurilor moldovenești pe rafturile rețelelor comerciale de la noi din țară etc.

Utilitatea și eficacitatea comitetului sectorial pentru agricultură este una de perspectivă, însă orice început înseamnă deja un pas înainte. Or, trebuie să căutăm

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus