Trimite e-mail | Printeaza
IT
10.09.2014

Volumul total al vânzărilor în sectorul de comunicaţii electronice a crescut, în trimestrul doi al anului 2014, cu 14,8 la sută

Volumul total al vânzărilor în sectorul de comunicaţii electronice a crescut, în trimestrul doi al anului 2014, cu 14,8 la sută

În perioada aprilie - iunie 2014, volumul total al veniturile provenite din activităţile desfăşurate în sectorul de comunicaţii electronice (telefonie mobilă, Internet mobil dedicat, telefonie fixă, Internet fix şi transmisiuni de date, difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale, alte activităţi în sectorul respectiv) a crescut, faţă de perioada similară a anului trecut, cu 14,8%  şi a însumat 1 mld. 742,7 mil. lei, arată Raportul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) privind evoluţia pieţei de comunicaţii electronice în trimestrul doi al anului 2014, document publicat astăzi pe pagina ei de Internet www.anrceti.md.

Creşterea înregistrată în perioada de raport a fost determinată de sporirea volumului de vânzări practic pe toate segmentele de piaţă cu excepţia sectorului de telefonie fixă, sector în care vânzările serviciilor respective au scăzut, comparativ cu trimestrul doi al anului 2013, cu 9,5% şi au totalizat 248,5 mil. lei.

Potrivit raportului, cea mai mare creştere a veniturilor– de peste 20% - a fost înregistrată pe piaţa serviciilor de acces la Internet şi transmisiuni de date, unde au fost atestate vânzări în sumă de peste 247,8 mil. lei. Veniturile din vânzarea serviciilor de acces dedicat la Internet mobil (prin modeme şi cartele pentru date) au sporit cu 8,7% şi au însumat 71,6 mil. lei, de difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale – cu 3,4% şi au alcătuit 87,9 mil. lei, de telefonie mobilă – cu 1,2 % şi au constituit 897,6 mil. lei, iar veniturile din alte activităţi în domeniul comunicaţiilor electronice s-au ridicat la circa 189,3 mil. lei.

Cele mai semnificative venituri medii lunare per utilizator (ARPU) au fost înregistrate pe pieţele  accesului la Internetul fix şi la Internetul mobil dedicat: de 159,83 lei şi, respectiv, 87,3 lei. Valoarea acestui indicator pe piaţa serviciilor de telefonie fixă a fost de 67,8 lei, pe piaţa de telefonie  mobilă – 67,3 lei, iar pe piaţa serviciului de televiziune contra plată (prin reţele de cablu, reţele satelit, IP TV şi MMDS) – 52,09 lei.

Începând cu anul 2012, ANRCETI elaborează şi publică rapoarte trimestriale despre evoluţia principalilor indicatori ai pieţei de comunicaţii electronice. Rapoartele sunt întocmite în baza datelor statistice raportate ANRCETI de către furnizorii care activează în sectorul de comunicaţii electronice, anunță Serviciul de informare şi comunicare cu mass – media al ANRCETI.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus