„Bună dimineaţa tuturor,
Permiteţi-mi să o salut pe doamna Laura Tuck, vicepreşedintă a Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală.
După cum cunoaşteţi, Banca Mondială este unul dintre partenerii noștri cei mai vechi, aş spune şi cei mai fideli, fiind printre instituțiile financiare internaţionale care ne-a întins o mână de ajutor în chiar primii ani de independență a ţării.
Banca Mondială exercită rolul de coordonator al asistenţei donatorilor, de care beneficiază Republica Moldova. Astfel încât vizita doamnei vicepreşedinte Laura Tuck este o ocazie excelentă nu doar pentru a discuta proiectele curente în derulare şi nu doar pentru a discuta obiectivele pentru următorii doi ani, suntem acum în perioada de realizare a unui pachet de asistenţă pentru 2014-2016, dar şi pentru a discuta asistenţa de ansamblu de care beneficiem noi, pornind de la obiectivele noastre de modernizare în continuatre a instituţiilor statului, de investiţii în competitivitatea produselor moldoveneşti, de reformă a unor segmente care până acum nu au fost reformate. Bineînţeles, ţinând cont de provocările mai vechi, dar şi de cele mai noi, se creează presiuni suplimentare pe economia şi producătorii din Republica Moldova.
Avem, după cum spuneam, o experienţă de 22 de ani de cooperare cu Banca Mondială, o cooperare care a atins cele mai diverse domenii de activitate. Voi enumera doar câteva dintre ele.
De exemplu, promovarea creșterii economice și a creării locurilor de muncă. În cadrul acestui domeniu, mai multe companii moldoveneşti au primit o asistenţă extrem de importantă pentru a-şi dezvolta afacerile atât în zona urbană, cât şi în zona rurală. Astfel, au fost create mii de locuri de muncă.
Susţinerea pentru a avea o educație de calitate. Ministerul Educației beneficiază de un proiect extrem de important, al cărui scop este sporirea calității educației. De-a lungul anilor, școli din zonele rurale au beneficiat de echipamente, materiale didactice, expertiză, dar și de reforme la nivel sistemic din partea experţilor Băncii Mondiale.
Investiții în infrastructura socială. Cu sprijinul Băncii Mondiale, la sate au fost construite și reconstruite școli, grădinițe, spitale, alte obiective de importanță locală, pentru a face viața mai bună în satele noastre. Şi acest proiect este în continuă derulare.
Reforma administraţiei publice centrale – un alt domeniu, la fel de important, am convenit că vom lucra în mod special în acest domeniu în 2015-2016.
Cunoaşteţi foarte bine despre sprijinul în domeniul ocrotirii sănătății, a mediului, reforma serviciilor și a asistenței sociale.
Bineînţeles că nu pot să nu menţionez conlucrarea excelentă pe care o avem cu colegii noştri de la Banca Mondială în Proiectul de Transformare electronica a Guvernării, unde cu susţinerea plenară a Băncii Mondiale, demonstrăm zi de zi că această țară poate fi modernizată, că putem face lucruri bune și putem fi un exemplu pentru alte țări. Noi și noi servicii electronice vin să ne ușureze viața și să reducă birocraţia. Iar beneficiile sunt pentru toată societatea şi pentru fiecare cetăţean din Republica Moldova.
Mă bucur că împărtășim, cu partenerii noștri de la Banca Mondială, o viziune comună despre viitorul acestei țări.
Bineînţeles că am discutat obiectivele pentru acest an şi pentru 2015-2016. Aceste obiective rezultă din Programul de asistenţă pentru aceşti trei ani, care a fost aprobat de către Banca Mondială.
Domeniile prioritare vor fi în continuare educaţia şi sănătatea. La fel, un nou proiect pentru agricultură competitivă şi ne vom axa puternic pe reforma sistemului energetic. Toate aceste elemente le-am discutat astăzi.
Valoarea totală a proiectelor preconizate pentru această perioadă, anvizajată de Banca Mondială, se cifrează la 450 de milioane de dolari.
În încheiere, vreau să menţionez acest element extrem de important – cu ajutorul Băncii Mondiale noi vom continua să contruim o ţară aşa cum şi-o doresc cetăţenii din Republica Moldova – bine informaţi, puternici, cu instituţii moderne care servesc interesul cetăţeanului şi cu economie dezvoltată, având acces la educație, ocrotire a sănătății şi asistență socială de calitate. În ultima instanţă, ceea ce ne dorim este să construim o țară europeană.
Vă mulţumesc şi acum îi ofer cuvântul doamnei vicepreşedinte.”
Laura Tuck, vicepreşedinta Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală:
„Vă mulţumesc foarte mult, domnule Prim-ministru. Sunt foarte bucuroasă să fiu aici, în aceste două zile, în calitate de vicepreşedinte al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală. Astăzi am discutat cu domnul Prim-ministru şi mai mulţi membri ai cabinetului său un şir de probleme care ţin de programul Băncii Mondiale aici, în Republica Moldova, care au fost descrise în detaliu de către Prim-ministru şi despre implementarea Strategiei noastre de parteneriat cu ţara care acoperă perioada 2014 – 2017 cu o contribuţie financiară semnificativă.
După cum a spus Prim-ministrul, Banca Mondială s-a angajat să ajute Republica Moldova să creeze acest fundament pentru o creştere durabilă şi echitabilă în această ţară. Programul nostru aici, după cum a fost descris de către Prim-ministru, este aliniat cu toate priorităţile Republicii Moldova de promovare a competitivităţii, de sporire a concurenţei în economie, de dezvoltare a sectorului privat şi dezvoltarea capitalului uman, în special, în domeniul învăţământului şi a sănătăţii. Noi considerăm că sporirea competitivităţii economiei va fi un element absolut critic pentru deschiderea relaţiilor de comerţ pe care o aşteptăm în următorii câţiva ani. Ca să beneficiem de acest lucru, va trebui să vedem această continuare a reformelor, reforme structurare şi îmbunătăţirea guvernării.
În încheiere vreau să spun că Banca Mondială este foarte satisfăcută să aibă acest parteneriat cu Republica Moldova şi să ofere asistenţă financiară, instituţională şi tehnică. Vă mulţumesc foarte mult şi aştept cu nerăbdare să continuăm relaţiile noastre fructuoase.”
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.09.2014Declaraţiile de presă ale Prim-ministrului Iurie Leancă şi vicepreşedintei Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, Laura Tuck, din 22 septembrie 2014
Comentarii (0)