Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.09.2014

Camera de Comerț și Industrie a lansat comitetul sectorial pentru industrie

Camera de Comerț și Industrie a lansat comitetul sectorial pentru industrie

Comitetul sectorial pentru industrie al Camerei de Comerț și Industrie s-a întrunit astăzi într-o ședință de constituire, punând în discuție problemele cu care se confruntă întreprinderile din sector în contextul liberalizării comerțului extern.

Membrii Comitetului au discutat proiectul unui plan de acțiuni până la finele anului curent, care oferă companiilor training-uri și misiuni economice gratuite, consultanță în domeniul managementului și încurajează sectorul privat să participe la dezbaterea politicilor publice cu impact asupra mediului de afaceri.

Președintele CCI, Valeriu Lazăr, a declarat că mizează pe activismul companiilor în cadrul Comitetelor sectoriale în vederea promovării intereselor mediului de afaceri în dialogul cu autoritățile, dar mai ales în vederea ridicării competitivității producătorilor locali. „Dacă în cazul agricultorilor, după închiderea piețelor tradiționale trebuie să învețe de la zero piețe noi, atunci celelalte sectoare – industria și serviciile – sunt deja prezente pe piețele europene, dar au nevoie de un spor de competitivitate pentru a face față concurenței atât pe piața internă, cât și pe piețele deschise de Acordurile de comerț liber cu UE și Turcia", a spus Valeriu Lazăr.

Potrivit lui Valeriu Lazăr, CCI nu-și propune să substituie asociațiile de business existente, ci să consolideze vocea mediului de afaceri în dialog cu Guvernul, pentru a crea un cadru de comunicare și informare reciprocă între operatorii economici și Guvern.
Prezent la ședință, Viceministrul Economiei, Tudor Copaci, a salutat lansarea Comitetului, pledând pentru dialog transparent între autorități și mediul de afaceri.

La rândul său, directorul executiv al Asociației Businessului European (EBA), Mariana Rufa, s-a pronunțat pentru o cooperare strânsă între CCI și asociațiile de business pe de o parte, și autorități pe de altă parte, dar și între întreprinderile locale și cele din afară pentru a împărtăși experiența țărilor europene și a evita repetarea unor greșeli de reglementare.

Președintele Clubului oamenilor de afaceri Timpul, Igor Crapivca, a opinat că prioritatea activității comitetelor CCI trebuie să fie îmbunătățirea calității dialogului public-privat, în special pe domenii ca administrarea fiscală și vamală, modificarea Codului muncii în vederea liberalizării acestuia, accesului la finanțare, proiectelor de susținere a businessului, etc.

La ședința Comitetului au participat cca 40 de companii, majoritatea membre ale Camerei de Comerț și Industrie, care l-au ales în funcția de președinte al Comitetului sectorial pentru industrie pe Valeriu Bodiu, director al SA Introscop. Amintim că la începutul lunii septembrie, CCI a lansat Comitetul sectorial pentru agricultură, în curând urmând a fi instituit cel de-al treilea Comitet sectorial – pentru servicii.

Comitetele sectoriale au fost înființate în cadrul proiectului „DCFTA - Informarea și consolidarea capacităților agenților economici", implementat de Camera de Comerț și Industrie și Asociația Businessului European. Proiectul este finanțat de Guvernul Suediei și implementat prin intermediul Corporației Financiare Internaționale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus