Prioritățile legislative ale sesiunii de toamnă, reforma justiției și a Procuraturii, cooperarea cu Comisia de la Veneția, situația politică internă, contextul regional și alegerile parlamentare din noiembrie curent au fost principalele subiecte abordate în cadrul întrevederii Președintelui Parlamentului Igor Corman cu coraportorii Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Lise Christoffersen și Piotr Wach, care întreprind o vizită de documentare în Republica Moldova, în perioada 23-26 septembrie.
De asemenea, oficialii au făcut un schimb de opinii cu privire la regiunea transnistreană și măsurile întreprinse de autorități pentru consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului. Părțile au mai discutat despre activitatea grupului de lucru pentru examinarea problemelor ce țin de statutul special al UTA Găgăuzia.
Igor Corman a făcut o scurtă trecere în revistă a priorităților legislative pentru sesiunea curentă, printre care finanțarea partidelor politice, pachetul de legi anti-tutun, cota de participare a femeilor în politică. Șeful Legislativului a punctat, de asemenea, determinarea autorităților de a rectifica bugetul de stat pentru a ajuta producătorii autohtoni să facă față situației dificile urmare a sancțiunilor economice impuse de Federația de Rusă.
Referindu-se la obiectivul de încheiere a procedurii de monitorizare a țării noastre de către CoE, Președintele Parlamentului a menționat că scopul Republicii Moldova în relația cu APCE este foarte clar. „Interesul nostru este să avem alegeri democratice, libere și corecte la 30 noiembrie ca după aceste alegeri să avem o guvernare pro-europeană, care va accelera implementarea Acordului de Asociere cu UE, ceea ce ne va ajuta să finalizăm îndeplinirea obligațiunilor pe care ni le-am asumat față de Consiliul Europei și să trecem în faza de post-monitorizare”, a declarat Igor Corman.
Coraportorii APCE au menționat că țara noastră se află într-un moment foarte important pentru viitorul său și au subliniat importanța organizării unor alegeri democratice, libere și corecte. „Cel mai bun lucru pentru Republica Moldova este asigurarea unui sistem politic care să permită adoptarea unor legi bune, menite să contribuie la construcția democratică a țării”, a declarat Lise Christoffersen.
Potrivit unui comunicat de presă al legislativului, coraportorii APCE au anunțat că raportul de monitorizare pregătit de ei va fi prezentat în cadrul APCE după alegerile parlamentare, care vor avea loc în Republica Moldova la finele lunii noiembrie.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.09.2014Coraportorii APCE pregătesc un raport de monitorizare a Republicii Moldova
Comentarii (0)