Romgaz și Petrom au înaintat câte o ofertă companiei de stat din Republica Moldova pentru livrarea de gaze prin conducta Iași - Ungheni, însă momentan nu se realizează niciun export, au declarat pentru Agerpres surse din sectorul energetic.
Reprezentanții Departamentului pentru Energie au precizat că prețul din ofertele companiilor românești este cu 20% mai mic decât cel al gazelor rusești.
"Există două oferte făcute de societăți românești către compania de stat Energocom din Republica Moldova la prețuri de livrare la graniță cu aproximativ 20% mai mici decât cele practicate de Gazprom pe această piață. Construcția și punerea în funcțiune a gazoductului Iași — Ungheni a creat pentru consumatorii din zona Ungheni posibilitatea unei alternative în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale", se arată în răspunsul Departamentului pentru Energie, la solicitarea AGERPRES.
Prin această conductă se pot livra circa 14.000 de mc de gaze pe oră, adică 3% din consumul Republicii Moldova.
"Estimăm că vom folosi în curând această oportunitate dar este decizia companiei de stat din Republica Moldova când anume va dori să facă acest lucru. România și-a ținut promisiunile și am reușit finalizarea acestui important proiect de infrastructură energetică în timpul agreat și cu un buget final de cheltuieli sub cel planificat inițial. Vom continua să încurajăm dezvoltarea infrastructurii energetice și interconectarea sistemului energetic din Republica Moldova cu cel din România", a mai spus reprezentanții Departamentului pentru Energie.
Site-ul oficial al Ministerului Economiei din Republica Moldova anunța, în 10 septembrie, că Uniunea Europeană va aloca suplimentar 10 milioane de euro (12,9 milioane de dolari) pentru extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău, în scopul asigurării unei alternative de aprovizionare cu gaze a capitalei Republicii Moldova.
Conform comunicatului de pe site-ul ministerului, această plată suplimentară se va efectua în cursul anului viitor.
Conducta de gaz Iași — Ungheni are o lungime totală de 43,2 kilometri, din care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul României, un diametru de 508 centimetri și este îngropată la o adâncime de 1,8-2,2 metri. Capacitatea maximă a gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi anual, ceea ce reprezintă mai mult decât consumul anual de gaze al Republicii Moldova, scrie Agerpres.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.09.2014Romgaz și Petrom vor să ofere Republicii Moldova gaze cu 20% mai ieftine decât cele rusești
Comentarii (0)