Încă trei producători agricoli din sectorul horticol, vor beneficia de granturi în valoare de 10,2 mln. lei în cadrul Programului de granturi investiționale post-recoltă ”Facilitarea accesului la piețele de desfacere” al proiectului Băncii Mondiale Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P). Decizia a fost luată de către Comisia interministerială de evaluare a dosarelor prezidată de către vice-ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Gheorghe Gaberi.
Ca și majoritatea participanților la program, Grupurile de producători au solicitat suport investițional în construcția frigiderelor și instalarea liniilor de sortare – cooperativa "COM-FRUCTFRES" din Căușeni , vor construi un frigider cu o capacitate de 500 tone și vor instala o linie de sortare în valoare totală de 10,7 mln. lei, dintre care grantul solicitat este de 3,8 mln. lei. Grupul de producători de la Cahul "Struguri de Colibași" vor investi 5,8 mln. lei în frigider cu o capacitate de 350 tone și cameră de prerăcire, suma grantului solicitat fiind de 2,19 mln. lei. Al treilea grup de producători intenționează să construiască un frigider cu o capacitate de 1000 tone și instala o linie de sortare, investiția totală fiind de 11,34 mln. lei, dintre care 4,2 mln. lei va fi subvenționat din cadrul Programului de granturi.
Anterior, în august curent, cinci grupuri de producători agricoli de fructe și legume au fost selectați pentru a putea beneficia de granturi în valoare de 17,8 mln. lei, dacă asigură cofinanțarea proiectului investițional.
Conform datelor oferite de Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură, la ziua de astăzi, trei grupuri de producători au primit granturile solicitate: grupul de producători de migdale și alune NOCCIOLE (Căușeni) 895,7 mii lei, grupul de producători de struguri de masă STRUGURELE AURIU (Ștefan Vodă) 4,8 mln. lei și grupului de producători de struguri de masă, piersici, prune BASAN AGRO (Cimișlia) 4,9 mln. lei.
La prima rundă a Programului de granturi al proiectului Băncii Mondiale Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), lansată în aprilie 2014, au fost depuse 9 dosare, dintre care doar un grup de agricultori a fost respins deoarece nu a răspuns cerințelor solicitate.
Cea de a doua rundă de selectarea a dosarelor pentru participare la Programul de granturi investiționale destinate investițiilor în infrastructura post-recoltă ”Facilitarea accesului la piețele de desfacere” a fost lansată pe 25 august 2014. Grupurile de producători care doresc să participe, sunt așteptați să depună dosarele la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultura până pe 30 octombrie 2014.
Bugetul Programului de granturi este de $7 mln. și va fi realizat până în 2017.
Reamintim, la Programul de granturi ”Facilitarea accesului la piețele de desfacere” pot participa doar grupurile de producători din sectorul horticol cu o activitate de cel puțin 3 ani, ce arendează terenuri agricole destinate plantațiilor multianuale pentru 15 ani, fără datorii la bugetele locale și de stat și alte condiții obligatorii, ce pot fi găsite pe paginile web www.capmu.md și www.aipa.md. Plafonul maxim al grantului investițional ce reprezintă 50% din valoarea investiției eligibile, constituie 350 mii dolari.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.10.2014Încă trei grupuri de producători agricoli vor beneficia de granturi în valoare de 10,2 mln.lei
Comentarii (0)