Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.10.2014

Întreprinzători autohtoni au aflat despre modalitățile de facilitare a comerțului cu Canada

Întreprinzători autohtoni au aflat despre modalitățile de facilitare a comerțului cu Canada

Pe 16 octombrie 2014, la Chișinău, în cadrul unei întruniri de afaceri, 75 de reprezentanți ai businessului au fost familiarizați cu posibilitățile de comerț cu parteneri din Canada. Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova împreună cu Ambasada Canadei în România şi World Trade Center Bucureşti, cu scopul de a contribui la intensificarea relațiilor comercial-economice moldo-canadiene.

În deschiderea manifestării, Tudor Olaru, vicepreședinte al CCI a Moldovei, a accentuat relevanța întrunirii de afaceri, îndeosebi în contextul când identificarea noilor pieţe de desfacere pentru produsele moldoveneşti a devenit o prioritate.
Referindu-se la dinamica relațiilor comercial-economice bilaterale, sursa citată a spus că, în ultima perioadă Canada a devenit o piaţă atractivă pentru Republica Moldova, fapt demonstrat şi de prezenţa considerabilă în sală a reprezentanţilor companiilor moldoveneşti. Cu toate acestea, exporturile de mărfuri moldovenești în Canada sunt foarte modeste. În context, sunt necesare eforturi comune şi susţinute pentru a facilita dezvoltarea armonioasă a parteneriatelor de afaceri între companiile din Canada şi Republica Moldova.
Reuniunea de astăzi este binevenită, deoarece le va permite participanţilor să facă schimb de informaţii comerciale şi contacte, să inițieze relații de afaceri viabile şi de lungă durată", a spus Tudor Olaru.
Vlad Loghin, viceministru al agriculturii și industriei alimentare, i-a îndemnat pe businessmenii autohtoni să valorifice oportunitățile oferite de Canada. "Dețin o anumită experiență de colaborare cu această țară, de aceea că recomand Canada în calitate de piață pentru export. Ea are un mare potențial, îmbinând posibilitățile Americii de Nord cu mentalitatea europeană – care ne este mai familiară", a declarat viceministrul.

Dean Allison, președintele Comisiei pentru Politică Externă și Dezvoltare Internațională a Camerei Comunelor, Parlamentul Canadei, a menționat interesul statului său față de colaborarea cu Republica Moldova. "Fiecare al treilea loc de muncă din Canada ține de comerțul extern, iar 45% din PIB-ul Canadei este bazat pe import. La acest capitol, cel mai mare partener este SUA, însă dorim să ne diversificăm piața și să importăm mărfuri și din alte regiuni. Treptat, investitorii canadieni se orientează spre statele Europei de Est.

La momentul actual importăm din Moldova textile, mărfuri din piele, produse animaliere, dar am fi interesați de importul de vinuri, încălțăminte, produse alimentare.

De asemenea, Canada poate deveni pentru Moldova o punte de acces pe piața SUA, deoarece suntem semnatari ai unuia din cele mai mari Acorduri de comerț internațional, care include America de Nord și Mexicul.

Consider că există multiple oportunități, iar dacă vom stimula relațiile comerciale bilaterale, va crește nemijlocit și volumul investițiilor", a conchis deputatul.

Potrivit CCI, oficialii din Canada au fost însoțiți și de câțiva experți și reprezentanți ai mediului de afaceri.

În cadrul întrunirii au fost prezentate informații despre piața canadiană, resursele guvernamentale, sursele de informare și suport pentru business etc, iar după partea oficială a urmat o sesiune de întrebări și întrevederi individuale.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, volumul comerţului exterior dintre Moldova şi Canada, în perioada ianuarie-august 2014, a înregistrat suma de 4,72 mil. USD, majorându-se cu 3,28% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Țara noastră a exportat în Canada mărfuri în valoare de 487 mii USD – cu 13% mai mult față de opt luni ale anului trecut. Importul de mărfuri din Canada s-a cifrat la 4,24 mil. USD şi a înregistrat o creştere de 2,41% în raport cu ianuarie - august 2013

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus