Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au semnat astăzi Acordul de contribuţie cu privire la participarea Republicii Moldova în Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu (E5P).
Acordul a fost semnat de Viceprim-ministrul Andrian Candu, ministru al Economiei și Anders Lund, managerul Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu.
Andrian Candu a mulțumit țărilor donatoare și instituțiilor financiare pentru susținerea acordată Republicii Moldova. „Participarea Moldovei la E5P este un pas importat pentru țara noastră. Datorită participării Moldovei în E5P, autoritățile municipale vor putea investi în proiecte concrete de eficiență energetică.”, a menționat Vicepremierul.
La ceremonia de semnare au fost prezenți Ingrid Tersman, Ambasadoarea Regatului Suediei în Republica Moldova, Jaromir Kvapil, Ambasador al Republicii Cehe în Republica Moldova, Rimantas Latakas, Ambasador al Republicii Lituania în Republica Moldova, reprezentanți ai oficiului BERD și ai Delegației Uniunii Europene în Moldova. Aceștia au salutat aderarea Moldovei la E5P, subliniind faptul că vor oferi susținerea necesară Moldovei.
Aderarea Republicii Moldova la E5P va genera proiecte în domenii precum creşterea eficienţei energetice, în special a întreprinderilor din sectorul municipal, ameliorarea sistemului de termoficare și aprovizionare cu apă, iluminarea stradală, eficientizarea energetică a edificiilor publice, înnoirea transportului public, gestionarea și reciclarea deșeurilor ș.a.
Republica Moldova va contribui la fond cu 1 milion de euro. Contribuţia va fi achitată în 5 tranşe, prima tranşă fiind de 100 mii Euro anual, iar celelalte 4 tranşe – câte 225 mii Euro anual.
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, odată cu achitarea primei tranșe, la începutul anului 2015, Republica Moldova va obține statutul de Contribuitor și va beneficia de finanţare din partea E5P.
Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu fost conceput pentru a promova investițiile în eficiența energetică în țările est-europene, Moldova fiind cea de-a doua țară, după Ucraina, care va beneficia de finanțare din partea Fondului.
E5P este un fond cu mai mulți donatori, ce a fost inițiat în anul 2009 la inițiativa guvernului Suediei, aflată în acel moment la președinția UE.
Fondul E5P îmbină contribuții din partea Uniunii Europene și țările donatoare (Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Suedia, Ucraina și SUA, și noi donatori Armenia, Cehia, Georgia, Moldova, România, și Republica Slovacă), care sunt apoi folosite pentru a completa fondurile naționale și împrumuturile de la instituții financiare internaționale (IFI). Aceste IFI includ Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare, Banca Europeană de investiţii, Corporaţia de Finanţare Internaţională, Nordic Investment Bank, Nordic Environment Finance Corporation. IFI îşi pot asuma rolul de Agenţii de implementare ale proiectelor finanţate de către Fond.