30 de afaceri au fost lansate şi dezvoltate şi circa 100 de noi locuri de muncă au fost create în sectorul de producere a biocombustibilului solid datorită Programului de leasing realizat de Proiectul Energie şi Biomasă în perioada 2012-2014. Antreprenorii agricoli au achiziţionat în rate, din fonduri europene, echipamente de producere a brichetelor/peletelor, de tocare, balotare şi transportare a biomasei. Echipamentele au fost acordate în condiţii avantajoase, cu plata în rate pe perioadă de 3 ani, 0% comision, 0% dobândă şi 0% TVA.
Linia de producere a brichetelor din rumeguş de lemn a fost lansată în comuna Ghidighici în 2013 de către doi medici şi un economist. Tinerii antreprenori s-au lansat în sectorul bioenergetic, achiziţionând în leasing linia de brichetare. Ideea de afacere a venit unuia din colegi care îşi instalase acasă un sistem de încălzire pe biomasă şi, după testarea pieţei de producere a biocombustibilului, a decis să se lanseze în afacerea de producere a combustibilului eco. „În acest an afacerea se pune bine pe roate datorită cererii tot mai sporite. Sunt perioade în care muncim în regim aproape non-stop pentru a face faţă solicitărilor. Oamenii cunosc beneficiile combustibilului eco şi îi dau prioritate în faţa cărbunelui”, susţine Roman Smolniţchi, unul din fondatorii întreprinderii de brichetare din Ghidighici.
Piaţa de producere a biocombustibilului este la început de formare, dar se dezvoltă rapid. În ultimii patru ani, numărul producătorilor locali de brichete şi pelete a crescut de 10 ori, depăşind deja numărul de 100. Capacitatea tehnică a liniilor de producere a brichetelor şi peletelor existente în R. Moldova poate deja substitui importurile de cărbune ce constituiau anii trecuţi circa 150.000 tone şi, respectiv, 400 mln. lei plătiţi din bugetul ţării.
„Uniunea Europeană sprijină dezvoltarea sectorului bioenergetic din R. Moldova prin măsuri integre. Datorită investiţiilor acordate prin intermediul Proiectului Energie şi Biomasă, 144 de şcoli şi grădiniţe vor intra în această iarnă cu sisteme de încălzire pe biomasă asigurate din fonduri europene, biocombustibilul fiind procurat de la producătorii autohtoni motivaţi să lanseze afaceri datorită cererii sporite, dar şi a programelor de dezvoltare a sectorului de producere a combustibilului ecologic, lansate de proiect”, a declarat Nicolae Zaharia, expert în dezvoltarea afacerilor, Proiectul Energie şi Biomasă.
Proiectul Energie şi Biomasă promovează prin mandatul şi expertiza sa crearea unei pieţe durabile de producere a biocombustibilului, dar şi de utilizare a acestuia atât în sectorul public, cât şi în cel rezidenţial. 500 de familii din sate şi oraşe şi-au instalat acasă cazane pe biomasă, cu 1.300 de euro subvenţionare din fonduri europene datorită Programului lansat de Proiectul Energie şi Biomasă în parteneriat cu Agenţia pentru Eficienţă Energetică. Anatol Fală îşi va încălzi în această iarnă casa cu energie din biomasă datorită unui cazan performant de ardere a peletelor, achiziţionat cu 1.300 de Euro rambursare din fonduri europene. „Încălzirea cu energie produsă local, în R. Moldova, îmi asigură securitatea energetică a casei. Familia mea va îşi va petrece iarna într-o casă încălzită cu energie ecologică, la preţ mai mic decât încălzirea pe gaze, beneficiind de acelaşi confort termic ca şi în cazul încălzirii cu gaze. Cazanul achiziţionat datorită fondurilor europene este unul automatizat: pot programa de la distanţă temperatura dorită în casă în funcţie de ore şi zile a săptămânii”, afirmă Anatol Fală, beneficiar al Programului de subvenţionare a achiziţionării cazanelor pe biomasă.