Parlamentul European ar trebui să aprobe Acordul de Asociere UE-Republica Moldova, a declarat Comisia pentru Afaceri Externe printr-un vot joi. Acordul, semnat la 27 iunie 2014 împreună cu Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, ar stabili o asociere politică și integrarea economică profundă intre UE și Moldova.
Acordul de asociere UE-Republica Moldova nu este " un scop în sine", au declarat deputații europeni într-un proiect de rezoluție la sedinta, condusa de Petras Auštrevičius (ALDE, LT) Ei au subliniat că acordul este o recunoastere a eforturilor de reformă ale Republicii Moldova și parte a unui proces mai larg din "perspectiva sa europeană".
De asemenea, Comitetul a declarat ca punerea integrală în aplicare a Acordului este esențiala și a mentionat necesitatea unei campanii de informare cuprinzătoare cu privire la beneficiile sale pentru cetățenii moldoveni. De asemenea, a subliniat că Acordul este în beneficiul întregii populații din Republica Moldova.
Acordul acoperă "întregul teritoriu recunoscut pe plan internațional al Republicii Moldova" inclusiv Transnistria, ca parte integrantă a sa. Astfel, intreg teritoriul trebuie să fie reglementat de efecte ale acordului,au tinut sa sublinieze deputații europeni, responsabili de Afaceri Externe. De asemenea, ei sustin că UE trebuie să joace un rol mai important într-o soluționare eficientă a problemei transnistrene între Chișinău și Tiraspol, care să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și să promoveze consolidarea încrederii.
Comitetul subliniază, de asemenea, necesitatea de a reforma sistemul judiciar si asigurarea independenței sale, lupta împotriva corupției, accelerarea implementarii legislației împotriva discriminării și consolidarea libertății presei și pluralitate într-o piață media mai competitivă.
Deputații europeni mentioneaza că criza din Ucraina și rolul jucat de Rusia in aceasta criza au schimbat ordinea geopolitică și au avut de asemenea un impact asupra relațiilor UE-Moldova, iar procesul de asociere a partenerilor estici ai UE nu este o amenințare la adresa intereselor politice și economice ale Rusiei și face apel la aceasta să respecte pe deplin integritatea teritorială și alegerea europeană a Republicii Moldova. De asemenea, ei isi explrima regretul in legatura cu utilizarea în continuare a interdicțiilor comerciale de import pentru produsele din Republica Moldova ca un mijloc pentru a destabiliza regiunea.
Toti membrii Parlamentului European sunt dispusi sa voteze la Bruxelles, la 13 noiembrie ratificarea Acordului și rezoluția non-legislativă de însoțire. Elemente ale acordului, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, au fost aplicate cu titlu provizoriu de la 1 septembrie 2014, iar pentru a intra in vigoare pe deplin Acordul trebuie să fie ratificat de către parlamentele naționale ale statelor membre ale UE, scrie infoeuropa md.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.10.2014Parlamentul European este dispus să ratifice Acordul de Asociere UE-RM
Comentarii (0)