Astăzi, a fost lansat conceptul de modernizare a viitorului Centru de Excelență în cadrul instituției. La eveniment a fost prezent și Prim-ministrul Iurie Leancă. „Sunt mândru să constat că una dintre cele mai vechi școli de vinificație din Europa se află în Republica Moldova", a precizat șeful Guvernului.
Premierul a vizitat mai întâi muzeul unde sunt expuse sticlele de vin produse de-a lungul anilor și crama de aici, cu o capacitate de păstrare de circa un milion de sticle, care necesită lucrări de reconstrucție. „Această instituție evident că trebuie modernizată, avem nevoie de o școală care să crească cei mai buni specialiști, fiindcă industria vinului este una strategică în țara noastră. În cel mult un an și jumătate, vom avea o instituție modernă, iar lansarea acestui proiect va forma specialiști competitivi. Dumneavoastră sunteți cei mai buni ambasadori ai Republicii Moldova", le-a declarat Iurie Leancă elevilor și profesorilor.
Ulterior, șeful Executivului a mers prin sălile de clasă pentru a vedea în ce condiții studiază elevii, inclusiv cât de dotate sunt laboratoarele. Unul dintre cei 400 de elevi ai instituției - Petru, în vârstă de 19 ani -, i-a spus Premierului că își pune mari speranțe, ca la anul, când va absolvi colegiul, să lucreze la una dintre cele mai bune vinării din țară. În acest sens, Prim-ministrul a sugerat organizarea, în cadrul colegiului, a unor târguri de locuri de muncă. „Trebuie să facem ca în Occident - în toamna ultimului an de studii, să fie invitați reprezentanți de la diverse fabrici din domeniu care să spună ce specialiști le-ar trebui, iar colegiul să le arate ce pregătesc. Atunci când tânărul va absolvi, dacă nu va dori să-și continue studiile, cel puțin va avea deja o idee unde să lucreze", a menționat Iurie Leancă.
În cadrul Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație va fi plantată demonstrativ o livadă și viță-de-vie și va fi creată o pepinieră viticolă și pomicolă. De asemenea, este prevăzută construcția unui parc cu utilaj și tehnică agricolă performantă, deschiderea a două sere moderne și a unui centru de microvinificație. În total, pentru realizarea acestui proiect este nevoie de circa patru milioane de euro. Colegiul Naţional de Viticultură şi Vinificaţie a fost fondat în anul 1842, anunță un comunicat al Guvernului.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.10.2014Colegiul Naţional de Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău va fi modernizat
Comentarii (0)