Organizarea controlului comun în punctele de trecere pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene a fost un subiect de pe agenda ședinței experților autorităților vamale din Republica Moldova și Ucraina, fiind discutate mai multe aspecte de colaborare vamală bilaterală. În special, a fost trecută în revistă experiența Părților în acest sens și au fost analizate posibilitățile actuale de instituire a controlului comun pe sectorul transnistrean al frontierei.
S-a convenit de a intensifica dialogul la acest subiect în contextul proiectului noului Acord privind organizarea controlului comun, elaborat de către serviciile partenere în comun cu EUBAM.
Părțile au specificat importanța continuării colaborării cu partenerii europeni în implementarea proiectului privind construcția punctului de trecere Palanca-Maiaki-Udobnoe pentru efectuarea controlului comun pe teritoriul Republicii Moldova, proiect finanțat de Comisia Europeană în cadrul Inițiativei Prioritare a Parteneriatului Estic privind Managementul Integrat al Frontierei.
Totodată, a fost reiterată importanța definitivării propunerii de proiect pentru construcția și dotarea punctului de trecere Giurgiulești-Reni și identificării în comun a surselor financiare pentru construcția punctului de trecere Unguri-Bronnița.
Schimbul de informație prealabilă și accelerarea vămuirii în porturile Odesa și Iliciovsk a mărfurilor transportate în Republica Moldova, tranzitînd teritoriul Ucrainei, au fost alte subiecte de pe agenda ședinței. Ca urmare a discuțiilor, s-a convenit asupra elaborării unui document interdepartamental care să reglementeze acțiunile Părților în cazul apariției divergențelor în cadrul schimbului de informație prealabilă și identificării soluțiilor tehnice în acest sens. Totodată, Părțile vor implementa un mecanism simplificat de schimb informațional privind agenții economici care importă mărfuri prin porturile Odesa și Iliciovsk.
Experții au discutat și subiectul introducerii pe teritoriul Republicii Moldova a mijloacelor de transport cu numere de înmatriculare străine, aparținînd persoanelor fizice, și scoaterii acestora prin segmentul transnistrean al frontierei. Părțile au convenit că Partea ucraineană va prezenta periodic informația relevantă privind intrarea de facto a mijloacelor de transport pe teritoriul Ucrainei. Totodată, Părțile se vor adresa EUBAM în vederea acordării asistenței pentru elaborarea unui sistem informațional la acest capitol.
În cadrul ședinței, dl Corneliu Trofăilă, șeful Departamentului venituri și control vamal a menționat nivelul înalt de cooperare vamală moldo-ucraineană, relațiile speciale de bună vecinătate și a exprimat convingerea că dialogul deschis și constructiv cu colegii ucraineni va fi dezvoltat în continuare, avînd în vedere mecanismele de colaborare existente referitoare la facilitarea comerțului, simplificarea trecerii frontierei, schimbul de informații și securizarea frontierei.
Reamintim, că anterior partea ucraineană a oferit asigurări în privința neadmiterii barierelor netarifare la importul produselor agricole din Republica Moldova. În special, a fost examinat aspectul evaluării mărfurilor în vamă, care are impact direct asupra plăților vamale achitate la import. În acest sens, exportatorii din Moldova au exportat produse agricole în Ucraina în baza valorii reale a acestora și fără costuri suplimentare, anunță Serviciul Vamal.