Un Memorandum de înţelegere în acest sens a fost semnat de Prim-ministrul Iurie Leancă și Președintele Consiliului de conducere al Alianței Globale pentru Copii, Neil Boothby. Potrivit documentului, copiii din instituţiile rezidenţiale urmează să fie plasați în familii sau servicii comunitare.
De asemenea, Memorandumul își propune să reducă numărul micuților de pâna la cinci ani care nu se dezvoltă conform vârstei, al copiilor care trăiesc în afara mediului familial și al celor supuşi violenței, exploatării și abuzului. Totodată, Alianța Globală pentru Copii va ajuta Guvernul de la Chișinău să organizeze mai multe activități: reuniuni la nivel înalt, ateliere de lucru, dialoguri la nivel național, colectări de fonduri și să acorde asistență tehnică.
La fel, urmează să fie elaborate instrumentele de supraveghere și sistemele de informare pentru copiii care trăiesc în afara familiei, să fie realizate evaluări privind eficacitatea programului și alte forme de măsurare la nivel național și inițiative de raportare.
„Sunt fericit că vom lucra împreună la înlăturarea problemelor pe care le întâmpină copiii noștri, în special cei din familiile social vulnerabile. Privesc cu optimism la colaborarea noastră, de care vor beneficia copiii din Moldova, sper să progresăm și să construim exemple bune în rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm", a menționat Iurie Leancă, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanții Alianței Globale pentru Copii. La eveniment au participat și ambasadorul Statelor Unite ale Americii, William Moser, și cel al Marii Britaniei, Philip David Batson.
În cadrul întâlnirii, Neil Boothby, a precizat că semnarea acestui Memorandum vine să confirme progresele semnificative pe care Republica Moldova le-a înregistrat în domeniile sănătate, educație și asistența socială a copiilor, conform angajamentelor și politicilor internaționale. „Ne-am aflat pentru o perioadă mai îndelungată în Republica Moldova și vreau să vă spun că au fost înregistrate progrese în acest domeniu. Investiția în copii, înseamnă creștere economică. Vom sprijini Republica Moldova să avanseze în realizarea reformelor pentru a îmbunătăți calitatea vieții copiilor aflați în dificultate", a declarat Neil Boothby.
Memorandum de Înţelegere privind cooperarea în domeniul protecției drepturilor copiilor între Guvernul Republicii Moldova și Alianța Globală pentru Copii are o perioadă de cinci ani, potrivit unui comunicat al Guvernului.
Alianţa Globală pentru Copii/Global Alliance for Children a fost creată în luna noiembrie 2013 drept o alianţă internaţională a organizaţiilor filantropice, structurilor guvernamentale şi finanţatorilor internaţionali. Misiunea Alianţei Globale pentru Copii este de a mobiliza resursele, cunoştinţele şi angajamentele sectoarelor public şi privat în beneficiul copiilor aflaţi în dificultate din ţările cu venituri mici şi medii, astfel încât să se reducă numărul copiilor care au probleme de dezvoltare, trăiesc în afara familiei sau sunt supuşi violenţei, exploatării şi abuzului.