Ambasada Statelor Unite ale Americii la București a organizat, marți, o degustare de produse tradiționale moldovenești, la care au fost prezentate vinuri din Republica Moldova, mere, struguri, precum și o diversitate de fructe și legume uscate.
La eveniment au participat, printre alții, însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniță, precum și secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi, dar și ministrul Educației, Remus Pricopie.
În discursul său, Thompson a afirmat că SUA susține ferm angajamentul Republicii Moldova de integrare în Uniunea Europeană, apreciind că acesta este "cel mai bun drum către prosperitatea țării". Totodată, diplomatul american a arătat că Guvernul SUA a oferit asistență sectorului agricol din Republica Moldova prin intermediul proiectului Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea Întreprinderilor.
"Fermierii moldoveni au înregistrat mari progrese în asigurarea unei calități la standardele internaționale a fructelor și legumelor produse de ei. Sectorul agricol a adoptat, de asemenea, tehnici de vânzare mai sofisticate pentru a vinde unor consumatori mai exigenți. Ei sunt acum pregătiți să crească stocurile de produse proaspete furnizate diverselor piețe din UE, inclusiv România, și din exteriorul UE", a declarat Dean Thompson.
Acesta a explicat că este necesar ca Republica Moldova să-și diversifice "în cel mai scurt timp" piețele de export.
La rândul său, Iurie Reniță a arătat că, deși centrat în special pe fructele și vinurile moldovenești, evenimentul va servi și ca o "platformă excelentă" pentru companiile moldovenești de a explora oportunitățile oferite de Acordul de Liber Schimb între Republica Moldova și UE.
"Luând în considerare deciziile politice trecute și recente ale autorităților ruse de a interzice exportul de vinuri, fructe și legume moldovenești în mod absolut nejustificat din punct de vedere comercial și economic, nu aș exagera spunând că vinurile și fructele moldovenești au un gust deosebit al libertății", a spus Reniță.
El a sfătuit companiile moldovenești să profite de piețele europene și euroatlantice pe care le-a caracterizat ca fiind "mai predictibile și mai sigure în comparație cu cele rusești".
Printre produsele prezentate în cadrul evenimentului, organizat la reședința ambasadorului Statelor Unite, s-au numărat — în afară de produsele proaspete și cele uscate — mierea, compoturile, uleiul de porumb și prunele umplute cu nucă și învelite în ciocolată, scrie Agerpres.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.10.2014Degustare de produse tradiționale moldovenești, organizată de Ambasada SUA la București
Comentarii (0)