Un nou raport al Grupului Băncii Mondiale constată că în ultimul an Moldova a facilitat cadrul de reglementare al afacerilor pentru antreprenorii locali prin implementarea reformelor în domeniile lansării afacerilor și plății impozitelor.
“Dorim să adresăm felicitări Moldovei: în prezent reglementarea afacerilor este mai ușoară decât acum cinci ani, datorită îmbunătățirilor în lansarea afacerilor, obținerea creditelor și plata impozitelor, printre altele,” a declarat Alex Kremer, director de țară pentru Moldova, Banca Mondială. “Cu toate acestea, pentru a utiliza integral potențialul țării, reglementările bune trebuie să fie transpuse într-o implementare eficientă. Sectorul privat trebuie să se bucure de previzibilitate, transparență și integritate în tranzacțiile sale cotidiene cu instituțiile de stat, pentru ca Moldova să fie competitivă și să valorifice beneficiile integrării sale economice cu UE. Grupul Băncii Mondiale este gata să colaboreze cu autoritățile din Republica Moldova pentru a ajuta țara să realizeze cu succes această agendă importantă.”
În acest an Moldova ocupă locul 63 din 189 de țări, un salt substanțial de 19 locuri față de anul precedent. Moldova a facilitat lansarea afacerilor prin anularea cerinței de capital minim. Suplimentar, țara a facilitat plata impozitelor pentru companii prin introducerea unui sistem electronic de înregistrare și plată a contribuțiilor de asigurări sociale. Pe de altă parte, a fost majorat salariul minim utilizat la calcularea obligației de plată a taxei de mediu. Mai mult ca atât, Moldova a majorat rata contribuției angajatorilor la asigurările în medicină și a introdus noi cerințe de prezentare a dării de seamă pentru taxa pe valoare adăugată. Domeniile în care indicatorii Moldovei sunt mai puțin favorabili includ autorizațiile în construcții, comerțul transfrontalier și accesul la electricitate.
Doing Business (Mediul de afaceri 2015): Dincolo de eficiență menționează că antreprenorii locali din 123 de țări au constatat în ultimul an îmbunătățiri ale cadrelor de reglementare. În perioada iunie 2013 – iunie 2014, raportul, care vizează 189 de economii din întreaga lume, a documentat 230 de reforme ale mediului de afaceri – 145 din ele fiind direcționate spre reducerea complexității și costului de conformare cu reglementările de afaceri și 85 destinate să consolideze instituțiile de drept. Statele din Europa și Asia Centrală au îmbunătățit în continuare mediul de reglementare pentru antreprenorii locali, consolidând performanțele din ultimul deceniu.
“Țările din Europa și Asia Centrală au fost lideri constanți în lume la capitolul reforma cadrului de reglementare,” a declarat Rita Ramalho, autorul principal al raportului Doing Business, Grupul Băncii Mondiale. “Angajamentul guvernelor de a îmbunătăți mediul de reglementare pentru antreprenori le-a permis să elimine decalajul cu țările care au înregistrat cele mai bune performanțe în unele domenii. De exemplu, timpul mediu de înregistrare a proprietății în regiune a fost redus cu 14 zile din 2010, generând un proces mai rapid decât în economiile OCED cu venituri mari.”
Raportul din acest an extinde datele pentru trei din cele 10 subiecte vizate, și există planuri de a extinde datele pentru alte cinci subiecte anul viitor. Suplimentar, clasamentul ușurinței reglementării afacerilor se bazează acum pe scorul “distanței până la frontieră”. Această măsură arată cât de aproape este fiecare economie de cele mai bune practici la nivel mondial în domeniul reglementării afacerilor. Un scor mai mare indică un mediu de afaceri mai eficient și instituții de drept mai puternice.
Raportul menționează că Singapore se află în fruntea clasamentului mediului de afaceri. În lista primelor 10 țări cu cele mai favorabile medii pentru afaceri se află și Noua Zeelandă; Hong Kong, China; Danemarca; Republica Coreea; Norvergia; Statele Unite; Regatul Unit; Finlanda; și Australia.
Serviciul de presă al Oficiului Băncii Mondiale în Moldova precizează că raportul anual Doing Business al Grupului Băncii Mondiale analizează reglementările aplicate afacerilor într-o economie în timpul ciclului lor de viață, inclusiv la lansare și în procesul de desfășurare a operațiunilor, în comerțul transfrontalier, plata impozitelor, precum și insolvabilitate. Clasamentul agregat al mediului de afaceri se bazează pe scorurile distanței până la frontieră pentru 10 subiecte și include 189 țări.