Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă:
„Stimate domnule Comisar,
Doamnelor și domnilor!
Îmi face o deosebită plăcere să-l salut la Chișinău pe Comisarul Johannes Hahn. Semnificația acestei vizite - prima pe care dl Hahn o efectuează în calitatea sa de Comisar pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocierile pentru Extindere - este una extrem de grăitoare. Mă bucur să constat că Moldova își reconfirmă poziția prioritară pe agenda de politică externă a UE, care vizează regiunea noastră.
Susținerea exprimată de Comisarul Johannes Hahn pentru prioritățile dialogului nostru cu Uniunea Europeană vine într-o etapă crucială - cea a punerii în aplicare a prevederilor Acordului de Asociere și de creare a Zonei de Liber Schimb.
Or, ritmul și calitatea cu care vom pune în practică aceste înțelegeri vor fi determinante pentru încheierea procesului de integrare europeană a țării noastre și pentru revenirea Republicii Moldova în marea familie comunitară.
Am discutat, în acest context, despre principalele reforme pe care urmează să le continuăm și chiar să le dăm o nouă viteză imediat după alegeri. În special, ne-am referit la reformele ce țin de domeniile justiției și combaterii corupției, de modernizarea economiei și de crearea unor noi condiții propice pentru mediul de afaceri, precum și de valorificarea beneficiilor Zonei de Liber Schimb cu UE.
Vreau să menționez aici discuția foarte detaliată pe care am avut-o cu dl Comisar despre tot ceea ce înseamnă reforma justiției și combaterea corupției. După cum cunoașteți, Comisia Europeană, Uniunea Europeană per ansamblu, atribuie - așa cum o facem și noi - un rol deosebit și prioritar eradicării corupției și pregătirii tuturor premiselor ca această luptă să fie una sistemică și eficientă. Pentru a realiza acest obiectiv de reformare a justiției Uniunea Europeană ne-a oferit 60 de milioane de euro în calitate de grant sau donație. Și astăzi am discutat în detalii despre ce face acum și ce va face după alegeri Republica Moldova în acest sens, și cum vedem interacțiunea cu Comisia Europeană și cu Uniunea Europeană, astfel încât combaterea corupției să fie mult mai eficientă și să atingem acest obiectiv absolut necesar, imperios pentru societatea moldovenească. Un obiectiv care le-ar oferi cetățenilor Republicii Moldova nu doar sentimentul, dar și înțelegerea că statul își onorează angajamentele, că statul luptă cu acest flagel, că statul știe să își modernizeze instituțiile. Deci, am discutat acest subiect în detalii și am convenit să creăm un grup de lucru comun de experți ca să știm exact cum să interacționăm după alegeri. Sunt convins că sprijinul Comisiei Europene în acest domeniu va fi unul extrem de important și benefic pentru Moldova.
Azi am semnat cu dl Comisar Hahn un Memorandum de înțelegere privind asistența pe care UE o va acorda Moldovei în perioada 2014-2017. Acest document prevede că, în funcție de calitatea, dar și de viteza reformelor desfășurate, Republica Moldova va putea primi un sprijin de până la 410 milioane de euro. Prin acest angajament, Comisia Europeană încă o dată își arată atitudinea și dorința de a ne oferi și resurse financiare, dar și expertiză pentru a continua și a accelera procesul de modernizare a tuturor instituțiilor statului, de a transforma Moldova într-un stat mult mai funcțional.
Totodată, Guvernul de la Chișinău se angajează ca reforma realizată aici, în Moldova, să fie resimțită de cetățeni. Prin acest angajament de a oferi Republicii Moldova până la 410 milioane de euro - și acești bani nu sunt împrumut, ci o nouă donație în calitate de sprijin bugetar pentru diverse domenii: agricultura și dezvoltarea rurală, reforma administrației publice - arată încă o dată cine sunt adevărații prieteni ai Republicii Moldova, cine ne doresc binele la nivel nu doar de declarații, ci și de acțiuni concrete.
Am mai semnat cu dl Comisar un Acord de finanțare pentru susținerea procesului de creare a Zonei de Liber Schimb, care prevede o asistență de 30 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Totodată, am convenit asupra acțiunilor pe care le vom întreprinde împreună pentru a continua proiectele majore de conectare a țării noastre la sistemul și piața energetică europene sau la rețeaua de transport a UE. Toate acestea vor înlesni contactele interumane și comerțul Moldovei cu Uniunea Europeană.
Am discutat și perspectiva relațiilor noastre - ce ne propunem drept obiectiv pe plan intern, dar și în relațiile cu Uniunea Europeană. Încă o dată, vreau să-l salut pe dl Comisar Hahn, care nu se află la prima sa vizită la Chișinău. Domnia sa ne-a vizitat și în 2010, în calitate de Comisar pentru Dezvoltarea Regională în Comisia condusă de Jose Manuel Barroso. Dl Comisar este și unul dintre inițiatorii inițiativei dunărene...
Astăzi am discutat cum am putea aplica și în Republica Moldova cadrul extrem de propice al acestei inițiative - inclusiv în domeniul educației, pentru a îmbunătăți starea de lucruri în universități. Deci, dl Hahn este un bun cunoscător al realităților din regiune și m-aș încumeta să spun că este un bun prieten al Republicii Moldova.
Bine ați revenit, Johannes, la Chișinău!".
Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocierile de Extindere, Johannes Hahn:
„Bună ziua,
Vă mulţumesc domnule Prim-ministru, dragă Iurie!
Mai întâi de toate, aş dori să vă mulţumesc pentru invitaţie. Este prima mea misiune în calitate de Comisar European pentru Politică de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere. Am promis Prim-ministrului încă primăvara că voi vizita Republica Moldova în toamnă şi, deoarece, de regulă, încerc să-mi îndeplinesc promisiunile, astăzi mă aflu aici şi aceasta este prima mea misiune.
Republica Moldova este o ţară europeană. Eforturile sale pentru a pune în aplicare valorile europene o fac un partener important pentru Uniunea Europeană. Moldova este un lider în Parteneriatul Estic. Cu cât mai mult se apropie Republica Moldova de Uniunea Europeană, apar mai multe oportunităţi pentru a îmbrăţişa valorile europene. Moldova va deveni mai vizibilă şi mai tangibilă. Lucrul nostru în comun asupra punerii în aplicare a Acordului de Asociere va contribui semnificativ la modernizarea Republicii Moldova şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii tuturor cetăţenilor. Cred că acesta este cel mai important scop, care ţine de satisfacţia cetăţenilor. Regimul fără de vize este un exemplu al realizărilor pe care le poate obţine Republica Moldova în cazul în care este propulsată de o forţă politică consecventă. Uniunea Europeană îşi îndeplineşte angajamentele faţă de partenerii săi.
Voi face o referire la ceea ce a spus domnul Prim-ministru - colaborarea mai strânsă la nivel universitar. Studenţii din Moldova pot participa în programul ERASMUS, importanţa căruia constă în posibilitatea de a studia peste hotare, după care studenţii se întorc acasă şi muncesc pentru ţară şi societate.
Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător va crea oportunităţi fără de precedent pentru companiile din Republica Moldova, inclusiv cele din regiunea transnistreană. Aceste oportunităţi sunt valabile pentru partenerii comerciali ai Moldovei. Sunt convins că o combinaţie între reforme şi oportunităţile create de Acord vor ajuta sectorul privat să transforme economia prin crearea locurilor de muncă, orientând sectorul privat către sectoarele cu valoare înaltă şi vor contribui la atragerea investiţiilor. I-am spus asta ceva mai devreme domnului Preşedinte al statului - cooperarea înseamnă nu doar discuţii despre asistenţa financiară sau aspecte legale, aceasta înseamnă creşterea economiei, îmbunătăţirea oportunităţilor economice, pentru că dacă va fi înregistrat un nivel înalt de concurenţă aceasta va aduce beneficii tuturor, inclusiv partenerilor comerciali ai Republicii Moldova.
Iată de ce este foarte important de a lucra pentru dezvoltarea şi consolidarea ulterioară a economiei. Ceea ce am semnat noi astăzi, cum a spus şi domnul Prim-ministru, este vorba de o sumă de până la 410 milioane de euro, pentru perioada 2014 - 2017, şi doar în 2014, Uniunea Europeană şi-a asumat angajamentul de a oferi 131 milioane de euro în formă de asistenţă bilaterală pentru Republica Moldova. Interesul nostru major este ca Republica Moldova să fie o ţară prosperă. Uniunea Europeană aşteaptă cu nerăbdare ca alegerile parlamentare din Republica Moldova să deruleze corect şi transparent.
Suntem de acord că e nevoie de a continua reformele, precum a zis Prim-ministrul. Corupţia trebuie să fie prevenită şi combătută. Puteţi să atrageţi investitori străini doar dacă reduceţi nivelul de corupţie şi deveniţi mai transparenţi, dacă veţi avea un sistem financiar de nădejde. La aceste lucruri trebuie să lucrăm împreună, să discutăm modalităţi şi mijloace de a sprijini acest lucru şi cum putem noi să vă ajutăm pe dumneavoastră în implementarea unui sistem judiciar independent.
Uniunea Europeană aşteaptă cu nerăbdare un stimulent nou în reformele-cheie după alegeri. Astăzi mă aflu aici pentru a confirma că cetăţenii din Moldova pot să conteze pe Uniunea Europeană."
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.11.2014Comisarul european Johannes Hahn la Chișinău: „ Astăzi mă aflu aici pentru a confirma că cetăţenii din Moldova pot să conteze pe Uniunea Europeană”
Comentarii (0)