Noul concept al concursului „Marca comercială a anului” încurajează întreprinderile mici și mijlocii să dezvolte branduri proprii , iar fiecare participant va avea beneficii directe deja pentru faptul că se înscrie în concurs, a declarat astăzi președintele Camerei de Comerț și Industrie din Republica Moldova, Valeriu Lazăr, în cadrul unei conferințe de presă.
Concursul „Marca comercială a anului”, lansat astăzi, se înscrie în șirul de evenimente cu genericul „Fabricat în Moldova”, care include expoziția propriu-zisă, concursul „Marca comercială a anului” și Premiul în domeniul calității, care va fi decernat de CCI în parteneriat cu Asociația patronală din domeniul evaluării conformității. Anterior, premiul calității era decernat de către Guvern, însă de mai mulți ani concursul a fost suspendat.
Președintele CCI, Valeriu Lazăr, a declarat că evenimentele respective au fost integrate într-un concept unic, având sloganul „Competitivitate - performanță și calitate”. Respectiv, toate evenimentele vor avea un singur comitet de organizare, în care au fost incluși atât reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, cât și parteneri din sectorul privat și asociativ.
Potrivit Liliei Bolocan, director al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), anual sunt depuse pentru înregistrate peste 1500 de mărci noi de către întreprinderile din țara noastră, însă la concurs se înscriau aceleași companii cu un portofoliu impresionat de mărci înregistrate și o reputație dobândită în timp. Întreprinderile care se vor înscrie în competiție, vor beneficia de publicitate în publicațiile AGEPI, cursuri și consultanță gratuite la înregistrarea mărcilor, servicii gratuite de pre-diagnoză a proprietății intelectuale oferite de către specialiștii AGEPI și altele.
În acest an, la nominația „Debutul anului” se pot înscrie nu doar întreprinderile care au mărci comerciale consacrate, ci și cele care abia își dezvoltă un brand propriu și au depus cererea la AGEPI, însă încă nu au marca comercială înregistrată. Totodată, pentru a încuraja participarea IMM-urilor la concurs, organizatorii consideră oferirea pentru aceste întreprinderi a unei reduceri de până la 50% din taxa de participare la concurs și reduceri de 20% pentru o listă de servicii prestate de Camera de Comerț și Industrie, cum ar fi promovarea ofertelor comerciale, participarea la expoziții și misiuni economice, eliberarea certificatelor de origine, etc.
O altă noutate a ediției curente este reducerea numărului de categorii ale concursului de la 17 la 11. Totodată, a fost introdusă o nominalizare nouă – „Marca consacrată”, la care sunt invitate să participe companiile ce dețin mai mult de 5 distincții ale concursurilor anterioare. Termenul limită pentru depunerea dosarelor este de 24 decembrie 2014, iar decernarea premiilor va avea loc la gala festivă ce se va desfășura în cadrul „Fabricat în Moldova”, la finele lunii ianuarie 2015.
Concursul „Marca comercială a anului” este organizat din anul 2003 de către Camera de Comerț și Industrie împreună cu Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală și are ca scop promovarea rolului imaginii corporative a companiilor, acordarea asistenţei informaţionale în domeniul tehnologiilor de marketing, crearea condiţiilor favorabile pentru activitatea de business şi a unui mediu competitiv prin producerea mărfurilor şi prestarea serviciilor de o calitate înaltă.
Potrivit CCI, în perioada 2003-2013, la „Marca comercială a anului” au participat circa 1060 de mărci comerciale din 18 raioane, precum şi din municipiile Chişinău şi Bălţi. Peste 280 dintre ele au fost decorate cu Premiul Mare „Mercuriul de Aur”.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.11.2014Întreprinderile mici și mijlocii sunt încurajate să dezolte branduri proprii, inclusiv prin participarea la concursul „Marca comercială a anului”
Comentarii (0)