Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.11.2014

Președintele Nicolae Timofti a participat la ceremonia de donare a unui lot de tehnică militară din partea Guvernului SUA către Armata Națională

Președintele Nicolae Timofti a participat la ceremonia de donare a unui lot de tehnică militară din partea Guvernului SUA către Armata Națională

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a participat astăzi, 12 noiembrie a.c., la ceremonia de donare a unui lot de tehnică militară din partea Guvernului SUA către Armata Națională.

La eveniment, alături de șeful statului, au participat ministrul Apărării, Valeriu Troenco, comandantului Armatei Naționale, generalul de brigadă Igor Gorgan, consilierul prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, Alexei Barbăneagră, și ambasadorul SUA la Chișinău, William H. Moser.

Pe platoul din fața Ministerului Apărării, militarii Batalionului 22 al Armatei Naționale, implicat în operațiunile de menținere a păcii în Kosovo, au primit în dotare 43 de vehicule militare 4x4 HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) și 10 remorci.
În discursul rostit în fața celor prezenți, președintele Nicolae Timofti a subliniat că programul de fortificare a capacităților de pacificare ale armatei are un caracter strict defensiv și urmărește descurajarea potențialilor agresori.

Vă prezentăm textul integral al discursului:
„Domnule Ambasador, stimaţi militari, doamnelor si domnilor,
Am o deosebită plăcere să particip astăzi, alături de Dvs., la ceremonia de donare a 43 de unităţi de tehnică militară performantă din partea Guvernului SUA către Armata Naţională.
Sunt ferm convins că acest sprijin va fortifica capacităţile Forţelor Armate, care vor putea contribui mai eficient pe viitor la realizarea sarcinilor de apărare a ţării, precum şi de menținere a păcii în cadrul misiunilor internaționale.
Evenimentul de astăzi se înscrie perfect în practica bunei cooperări dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, în numele securității internaţionale și al păcii, a stabilităţii şi dezvoltării democratice a statului nostru.
Prietenul bun la nevoie se cunoaște, spune un proverb popular. Din momentul proclamării independenței Republicii Moldova, SUA a oferit țării noastre asistență în valoare de 1 miliard de dolari, fapt care a permis consolidarea instituțiilor democratice și realizarea a numeroase proiecte de modernizare a infrastructurii.
Doresc cu această ocazie să-mi exprim profunda gratitudine poporului american pentru ajutorul acordat.
Obiectivul strategic al Republicii Moldova este integrarea europeană. Acest deziderat poate fi atins prin implementarea reformelor care vor contribui la modernizarea țării.
Un element important al acestui program este fortificarea instituţiilor statului, în primul rând a celor ce ţin de sectorul de securitate.
În prezent are loc procesul de profesionalizare a Armatei Naţionale, care îşi sporește capacităţile de apărare și de  participare la eforturile internaţionale de menţinere a păcii. Totodată, vor fi puse în aplicare instrumentele de control civil şi democratic asupra sectorului de securitate naţională.
Mă bucur să constat că potenţialul uman şi tehnic actual al Forțelor Armate este în continuă creștere. Noua tehnică militară le va permite ostașilor moldoveni să devină mai mobili, dar şi mai protejaţi.
În condițiile degradării climatului de stabilitate ca urmare a evoluțiilor din Ucraina, sprijinul partenerilor occidentali, în primul rând din partea Statelor Unite ale Americii, ne oferă încredere că vom reuși să facem față provocărilor de securitate regională.
Doresc să-mi exprim ferma convingere că relaţiile de prietenie şi colaborare dintre Republica Moldova şi SUA vor continua și pe viitor să se dezvolte dinamic, în beneficiul ambelor ţări şi popoare.
Tindem să devenim parte a unei comunităţi de ţări prospere, relaţiile dintre care se bazează pe respectul dreptului internațional. Asocierea cu UE ne permite să contribuim la promovarea păcii şi securității la nivel internaţional, să participăm la prevenirea şi soluţionarea paşnică a crizelor, în cadrul misiunilor ONU, OSCE şi în parteneriat cu NATO.
Stimaţi militari,
Sunt convins că tehnica militară pusă la dispoziţie de către Guvernul SUA vă va permite la realizarea exemplară a  sarcinilor care vă vor fi puse în faţă. Vă doresc mult succes în nobila misiune de a sta la straja păcii”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus