Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.11.2014

Armonizarea legislației naționale cu cea europeană este un proces complex, dar necesar

Armonizarea legislației naționale cu cea europeană este un proces complex, dar necesar

Directorul Centrului de Armonizare a Legislației, Natalia Suceveanu, a participat astăzi la Conferința Științifică Internațională „Interacțiunea Dreptului Intern și Dreptului Internațional: Provocări și soluții". La eveniment au mai participat președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, înalți funcționari de stat, reprezentanți ai autorităților publice centrale, reprezentanți ai corpului academic din țară și de peste hotare.

În cadrul conferinței, Natalia Suceveanu a prezidat lucrările celui de-al III-lea seminar de lucru dedicat particularităților de implementare a legislației Uniunii Europene în Republica Moldova. Totodată, directorul Centrului de Armonizare a Legislației a prezentat un raport în care a reiterat importanța și necesitatea studierii fenomenului implementării politicilor europene și a dreptului Uniunii Europene la nivel național. "Odată cu semnarea și ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, obligațiile Republicii Moldova față de UE au căpătat o dimensiune tot mai bine definită, care se bazează pe implementarea acestui Acord. Responsabilitatea țării noastre este și mai mare odată cu punerea în aplicare provizorie a Acordului, începând cu 1 septembrie 2014", a menționat Natalia Suceveanu.

Potrivit ei, procesului de implementare a actelor juridice asumate în baza Acordului de Asociere trebuie să i se acorde o importanță deosebită. "În special, trebuie să ne axăm pe transpunerea și armonizarea legislației, punerea în aplicare a legislației armonizate, asigurarea respectării aplicării acestei legislații", a subliniat Natalia Suceveanu.

Potrivit Ministerului Justiției, pentru a beneficia de avantaje cuantificabile oferite de Acordul de Asociere, Uniunea Europeană a utilizat în cazul Republicii Moldova instrumente care sunt opozabile statelor membre sau statelor în curs de aderare, care se înscriu criteriilor de aderare stabilite de către Consiliul European de la Copenhaga și Madrid, printre care preluarea și implementarea eficientă a legislației europene, dar și monitorizarea de către UE a progreselor și performanțelor obținute în procesul de implementare.

"Procesul de implementare a Acordului de Asociere nu poate fi tratat simplist, exclusiv prin prisma implementării legislației Uniunii Europene. Acest proces este unul complex, în cadrul căruia numai corelarea eficientă a dimensiunii politice cu cea economică poate conduce la satisfacerea corespunzătoare a dimensiunii legislative și administrative presupuse de fenomenul integrării europene", a conchis Natalia Suceveanu.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus