În scopul facilitării exportului produselor moldovenești peste hotare, subiect discutat cu mediul de afaceri în cadrul ședinței Consiliului Economic din septembrie 2014, Prim-ministrul Iurie Lencă a solicitat anterior instituțiilor responsabile să revizuiască unele tarife aplicate la certificarea produselor pentru export. Urmare a unor ședințe tehnice organizate de Secretariatul Consiliului Economic al Prim-ministrului, mai multe laboratoare aflate în subordinea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerului Sănătății și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au redus tarifele de testare a produselor agricole și agroalimentare destinate exportului, precum urmează:
Centrul de Standardizare și Experimentare a Calității Producției de Conserve a redus tarifele la investigațiile de laborator la pesticide și nitrați în produsele de origine vegetală cu 19% - 32%. Spre exemplu, tariful pentru determinarea pesticidului a fost redus la 205 lei fața de 300,9 lei - tariful aplicat anterior.
Centrul Național de Vinificație și Certificare a Producției Alcoolice a redus tarifele sale cu 20% pentru companiile care își onorează obligațiunile de plată și anume în cazul achitării la timp a costului serviciilor prestate de laborator. Alte reduceri de care beneficiază solicitantul includ efectuarea testelor gratuite pentru Certificatul VI-1 pentru companiile care exportă prima data în UE și costul redus pentru testarea repetată a materialului din același lot;
Centrul de Standardizare și Stabilire a Calității Nutrețurilor și Produselor Cerealiere a micșorat cu 20% prețul testelor de laborator. Spre exemplu, tariful nou pentru analize de laborator pentru mostre de soia fost redus cu 348 lei, de la 1740 lei la 1392 lei.
Centrul de Stat pentru Atestarea și Omologarea Produselor pe Uz Fitosanitar și a Fertilizanților au optimizat cheltuielile de administrare, ceea ce a rezultat în micșorarea cu cca. 25% a tarifelor la investigațiile de laborator pentru produsele de origine vegetală. În prezent costul unei analize clasificate după compușii organoazotați este de 568 lei, tariful nou fiind cu 193 lei mai mic decât acel aplicat anterior.
De asemenea, Centrul de Stat pentru Certificarea Materialului Semincer până la sfârșitul anului curent urmează să reducă cu 20% tarifele pentru testarea repetată a probei și certificarea unei probe noi din același lot;
Laboratoarele urmează să mai întreprindă și alte acțiuni legate de optimizarea costurilor și procedurilor interne, precum: elaborarea sistemului electronic pentru depunerea online a cererilor pentru prelevarea probelor; majorarea termenului de valabilitate a rezultatelor de investigație de laborator; reducerea numărului de analize, utilizând trasabilitatea produsului testat anterior; dotarea cu echipament nou, ce va permite implementarea standardelor europene; modificarea programului de lucru în favoarea operatorilor economici în perioadele de recoltare, anunță Secretariatul Consiliului Economic al Prim-ministrului.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.11.2014Au fost reduse costurile de testare pentru produsele destinate exportului
Comentarii (0)