În ultima perioada, pe piaţa valutară a Republicii Moldova se observă o tendinţă de depreciere a leului moldovenesc faţă de principalele valute de referinţă. Astfel, comparativ cu 31 decembrie 2013 leul moldovenesc s-a depreciat cu 16.85% față de dolarul SUA, ajungând la o cotație oficială de 15.25 la data de 10 decembrie 2014 și cu 4.85% fața de euro, cursul oficial fiind astăzi 18.84. De menţionat că deprecierea leului moldovenesc faţa de euro din ultimele zile a reflectat în mare parte dinamica EUR/USD pe piața valutară internațională.
Deprecierea leului moldovenesc este condiționată de mai mulți factori externi şi interni, şi anume:
- aprecierea dolarului SUA faţa de euro pe pieţele financiare internaţionale cu 10.3% de la începutul anului 2014;
- factorul sezonier legat de un consum mai mare de hidrocarburi, care, de regulă, duce la o cerere sporită de valută din partea agenților economici;
- gradul de acoperire a cererii de valută parvenite de la persoanele juridice (sau oferta netă de valută parvenită de la persoane fizice) este net inferior comparativ cu perioadele anterioare (gradul de acoperire în primele 10 luni ale anului 2014 a constituit doar 88.6% comparativ cu 113.5% în perioada similară a anului 2013; totodată, acest indicator a constituit 40.9% în luna noiembrie 2014 şi 22.2% în prima săptămîna a lunii decembrie 2014);
- efectul psihologic creat de situația geopolitică din regiune, inclusiv deprecierea valutelor țărilor partenerilor comerciali ale RM: Ucraina și Federația Rusă. Pe parcursul anului 2014, rubla rusă s-a depreciat față de dolarul SUA cu cca. 64% iar hrivna ucraineană cu cca. 89%. Totodată, deprecierea valutelor respective a contribuit în cea mai mare parte la aprecierea leului moldovenesc în termeni reali, cursul real efectiv fiind în scădere cu cca 1.7% față de 31.12.2013.
Ținem să menționăm, că Banca Naționala a Moldovei urmărește în permanență situația din piața valutară și utilizează instrumentele disponibile pentru a nu permite fluctuații excesive ale cursului de schimb. Astfel, pe parcursul a 11 luni ale anului 2014, BNM a efectuat intervenții sub formă de vînzări directe nete cca. 263 mil dolari SUA. Totodată, BNM a oferit în continuare băncilor licențiate valută străină sub formă de SWAP-uri valutare, instrumente care pot fi utilizate de către băncile licențiate la finanțarea deficitului temporar de valută străină.
BNM reiterează că va urmări foarte atent situația de pe piața valutară și va utiliza instrumentarul de care dispune pentru a nu permite fluctuații excesive ale cursului de schimb ce ar putea împiedica, la rîndul lor, îndeplinirea obiectivului fundamental, anunță Serviciul de presă al Băncii Naționale a Moldovei.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.12.2014BNM: De la începutul anului leul moldovenesc s-a depreciat cu 16.85% față de dolar
Comentarii (0)