Centru Analitic Independent Expert-Grup a lansat a 11-a ediție a publicației MEGA: Analiza Creșterii Economice din Moldova pentru 2014-2015, în fața unei largi audiențe care a inclus reprezentanți ai instituțiilor de stat, BNM, mediului privat, băncilor comerciale, donatorilor, misiunilor diplomatice, mediului academic și societății civile.
Republica Moldova începe un nou ciclu politic, iar provocările pentru noul Guvern vor fi mai mari ca niciodată. Alegerile parlamentare din 2014, contrar ideii vehiculate pe larg în opinia publică, nu au fost geopolitice, ci au avut o sorginte pur internă, reflectând divizarea societății între cei care au votat contra actualei guvernări și cei care le-au acordat o ultimă șansă.
Pentru a trece cu bine peste aceste provocări, Moldova trebuie să ia în următorii patru ani o opțiune decisivă spre calea modernizării țării și apropierea acesteia de UE, care trebuie să vină în tandem cu o serie de reforme sistemice de importanță critică. Totuși, promovarea unor asemenea reforme este dificilă în contextul unei clase politice destul de fragile, iar din acest motiv, formarea cât mai rapidă a următorului Guvern are o importanță crucială.
Noua guvernare va fi întâmpinată de o economie care va înregistra o creștere anuală de 2% în 2014, conform estimărilor Expert-Grup, odată cu încetinirea avansului economic în a doua jumătate a anului de +0.8%. Totuși, rezultatul nu este unul atât de rău, dacă luăm în considerație mediul economic, politic și de securitate dificil din regiune, precum și aplicarea restricțiilor comerciale pentru anumite produse agro-alimentare de către Federația Rusă. Pentru anul 2015, anticipăm o creștere de circa 4,0%, iar principalele provocări vor ține de valorificarea oportunităților liberalizării comerțului cu UE, revenirea pe piața rusească, precum și redirecționarea spre piețe alternative de export.
O provocare majoră pe termen mediu și lung pentru economia moldovenească este asigurarea unei creșteri respectabile de 5%-7% a PIB-ului non-agricol. Pentru a transpune această creștere în realitate, este necesară dezvoltarea sectorului IMM-urilor, subvenționarea marilor investiții de capital în agricultură, susținerea eforturilor de publicitate și marketing în sectorul industrial și integrarea firmelor moldovenești în rețelele de distribuție europene.
De asemenea, în pofida deprecierii nominale a leului moldovenesc față de principalele valute de referință, cursul real efectiv al monedei naționale, de fapt, s-a apreciat. Acest fenomen a avut loc din cauza deprecierii monedelor naționale ale principalilor parteneri comerciali ai Republicii Moldova (în special, rubla rusească, hrivna ucraineană și leul românesc) cu ritmuri mai înalte decât cele ale leului moldovenesc.
Așadar, pentru a facilita avansul economic și creșterea standardelor de viață, viitorul legislativ și guvern trebuie să promoveze următoarele priorități: continuarea reformei sistemului educațional, consolidarea fiscală, sporirea transparenței și rezilienței sistemului bancar, reforma sistemului justiției, reforma sistemului de pensionare și nu în ultimul rând modernizarea sistemului de calitate.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.12.2014Noua guvernare trebuie să ia o opțiune decisivă spre calea modernizării țării și apropierea acesteia de UE
Comentarii (0)