Procurorul General, Corneliu Gurin şi Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Mircea Roşioru, participă, în perioada 15 – 17 decembrie, la lucrările celei de-a 9-a şedinţe plenare a Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni (CCPE). Evenimentul se desfăşoară în oraşul Roma, Italia şi va reuni procurori de cel mai ínalt rang din statele-membre ale Consiliului Europei.
Genericul reuniunii CCPE din acest an este: „Normele şi principiile europene privind activitatea procurorilor”, la finele căreia, participanţii vor discuta si adopta Carta Europeană a procurorilor, un document de referinţă continind normele europene ce vizează activitatea procurorilor si rolul procurorului în sistemul justiţiei penale.
Reprezentantii Procuraturii Republicii Moldova vor participa şi la Conferinţa Internaţională, organizată de CCPE în comun cu Consiliul Superior al Judiciaruluiu din Italia, având tema: „Relaţia dintre procurori şi organele de urmărire penală: probleme şi perspective”. Tematica discuţiilor va acoperi mai multe aspecte de funcţionare a sistemelor judiciare, constituind un prilej suplimentar pentru a face schimb de bune practici cu colegii europeni.
Pe parcursul lucrăririlor, Procurorul General al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, va avea intrevederi bilaterale cu colegi din tarile europene, membre ale UE si CoE, in cadrul carora vor fi discutate diverse aspecte de cooperare intre institutiile procuraturii.
Potrivit Serviciului de presă al Procuraturii Generale, CCPE este un organ consultativ al Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, creat la 13 iulie 2005, cu intenţia de a instituţionaliza Conferinţa Procurorilor Generali din Europa (CPGE).
CPGE a fost lansat în Strasbourg pentru a asigura continuitatea Recomandărilor Recommendation Rec(2000)19 privind rolul procurorului în sistemul justiţiei penale şi s-a întrunit anual pînă în 2006. Prin instituţionalizarea acestui Forum, Comitetul de Miniştri la fel ca şi Comitetul European pe Probleme Penale (CDPC), recunoaşte importanţa implicării procuraturilor din statele membre în activitatea lor pentru dezvoltarea politicilor comune şi a instrumentelor legale ce au legătură cu funcţionarea şi activitatea profesională a procurorilor.