Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.12.2014

Peste 13 milioane de euro cheltuite pentru dezvoltarea IMM-urilor

Peste 13 milioane de euro cheltuite pentru dezvoltarea IMM-urilor

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei Andrian Candu și Șeful Delegației UE la Chișinău Pirkka Tapiola au anunțat în cadrul unei conferințe de presă că în luna octombrie curent Uniunea Europeană a transferat în contul Republicii Moldova ultima tranșă în valoare de 13, 16 milioane euro prevăzută în cadrul Programului de Suport Bugetar „Susținerea Economică în Zonele Rurale”.
 
,,Cu acești bani au fost înregistrate realizări semnificative în cadrul zonelor rurale. Prin Programul Național privind acreditarea economică a tinerilor au fost create peste 280 de afaceri, prin intermediul organizației ODIMM au fost acordate 75 de credite pentru alte tipuri de business, iar prin Programului PARE au fost create peste 120 de  afaceri”,  a declarat Andrian Candu.
 
Ministrul Economiei a menționat că 80 de milioane de lei din această tranșă au fost cheltuiți pentru crearea mai multor ferme și întreprinderi de prelucrare a produselor agricole. De asemenea, din aceste resurse financiare a fost creat un incubator de afaceri  în Ceadâr- Lunga. Andrian Candu a subliniat faptul că în procesul de repartizare a banilor s-a pus accent pe dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii.
 
„În prezent Întreprinderile Mici și Mijlocii generează 30% din PIB, dar noi tindem să ajungem la nivelul țărilor înalt dezvoltate, unde această cifră se ridică la 70%”,  a declarat ministrul Economiei.
 
Valoarea totală a tranșei este de 14 milioane de euro, însă 6%  din bani nu au fost utilizați deoarece erau prevăzuți pentru implementarea unui Proiect de lege privind achizițiile publice, care nu a intrat în vigoare,  deoarece nu s-a reușit aprobarea inițiativei în Parlament.
 
„Aceste 94 de procente reprezintă un succes și este binemeritat de țara voastră. Am văzut afacerile inițiate din banii alocați de Uniunea Europeană și cred că sunt  niște pasi importanți pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Cel mai important este că a fost realizată coeziunea dintre regiuni. Îndemn să vedem partea pozitivă a acestor 6%  rămase neutilizate. În baza restanței s-a luat decizia să fie creat un organ independet de control unde pot fi depuse contestațiile”,  a declarat Pirkka Tapiola.
 
Potrivit Ministerului Economiei, în perioada 2010- 2014 suportul financiar total acordat de Uniunea Europeană prin Programul PSB ESRA este de 72 de milioane de euro.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus