Potrivit datelor statistice, pe parcursul celor 12 luni ale anului 2014, de către Serviciul Vamal au fost eliberate circa 305 mii viniete, care în sumă au alocat un venit în bugetul de stat de aproape 52 milioane lei.
Vinieta - taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova se aplică începînd cu 1 noiembrie 2012. Perceperea vinietei se efectuează de către organul vamal, care eliberează un certificat standardizat ce confirmă achitarea vinietei şi termenul de valabilitate. Mai mult, vinieta poate fi procurată sau prelungit termenul în orice birou vamal, post vamal intern sau de frontieră, la intrarea în ţară, iar costul acesteia prevalează de la 4 euro pînă la 50 euro.
În temeiul unei analize, privind respectarea prevederilor de achitare a taxei pentru drumuri, Serviciul Vamal atrage atenţie asupra respectării termenilor şi modului de achitare a acestei taxe în bugetul statului pentru a evita sancţionarea contravenţională.
Reamintim, că în baza art.232, alin 3 şi 4 din Codul Contravenţional al RM, conducerea vehiculului neînmatriculat în RM, fără certificatul ce atestă achitarea vinietei pentru o perioadă mai mică de 7 zile se sancţionează cu amendă de 2000 lei. Săvârşirea repetată, în cursul aceluiaşi an calendaristic a contravenţiei de către o persoană fizică se sancţionează deja cu o amendă de 2600 lei, iar o persoană juridică achită o amendă de 4000 lei.
Potrivit Serviciul Vamal, în cazul în care este atestată conducerea vehiculului pe drumurile publice fără certificatul ce atestă achitarea vinietei pentru o perioadă mai mare de 7 zile se sancţionează cu o amendă de 2600 lei, iar săvîrşirea repetată a aceleiaşi contravenţii de către o persoană fizică se sancţionează cu o amendă de 3000 lei şi pentru o persoană juridică se aplică o amendă de 6000 lei.
Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
05.01.2015Serviciul Vamal a eliberat în 2014 circa 305 mii viniete
Comentarii (0)