Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a declarat, marţi, că lucrările la autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Neamţ vor începe în acest an sau în 2016, în timp ce tronsoanele Târgu Neamţ-Ditrău şi Ditrău-Târgu Mureş vor fi iniţial drumuri expres, după care vor fi transformate în autostrăzi.
Gheorghe Nichita a spus, într-o conferinţă de presă, că autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Neamţ va fi proiectată în acest an, când va făcută şi licitaţia pentru lucrări.
”Vor fi şi bani alocaţi pentru începerea lucrărilor în 2015 sau în 2016. Se vor proiecta în aceeaşi perioadă, tot ca autostradă, porţiunile Târgu Neamţ-Ditrău şi Ditrău-Târgu Mureş. După ce se vor proiecta se vor căuta şi sursele de finanţare pentru a se face drum expres în primă fază, iar apoi, în faza a doua autostradă”, a afirmat primarul Iaşiului.
Nichita a precizat că pe tronsoanele care traversează munţii între Moldova şi Transilvania lucrările se vor face în regim de autostradă, chiar dacă titulatura va fi de drum expres.
El a spus că speră ca autostrada care leagă Moldova de vestul ţării ”să prindă contur” cât mai repede şi să nu mai fie doar ”o dispută politică”.
Primarul Nichita a anunţat şi că ministrul Transporturilor, Ioan Rus, va veni la Iaşi săptămâna viitoare şi va prezenta soluţiile de finanţare pentru tronsoanele de autostradă Târgu Neamţ-Ditrău şi Ditrău-Târgu Mureş.
”Ministrul Rus va prezenta la Iaşi strategia pentru drumuri pe întreaga zonă a Moldovei. Va veni şi ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, şi vom discuta şi alte proiecte importante ale Iaşiului, inclusiv spitalul regional de urgenţe”, a declarat Gheorghe Nichita.
Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, care a prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă, priorităţile de infrastructură rutieră pentru perioada 2015-2016, a spus că autostrada din Iaşi va fi realizată de la Ungheni la Târgu Neamţ, iar de acolo se va continua spre Târgu Mureş cu un drum expres.
"Ne-am anagajat cu toţii că rezolvăm şi problemele de dezvoltare economică a unor regiuni care astăzi sunt în dificultate din cauză că nu există o infrastructură rutieră ca suport pentru dezvoltarea economică. Şi atunci dăm drumul la autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Neamţ şi de la Târgu Neamţ la Târgu Mureş variantă de autostradă fazată, că este foarte scumpă, dar zona aceasta ne permite, relieful - mai bine ne ducem autostradă direct şi după aceea drum expres până la Târgu Mureş, astfel încât chiar de-adevăratelea în 2018 să ajungem în situaţia în care şi regiunile istorice să fie legate între ele cu autostradă sau drum expres", a spus Rus.
Prezent la evenimentul organizat marţi de Ministerul Transporturilor, premierul Victor Ponta a anunţat că Master Planul de Transport trebuie aplicat doar pe baza unui consens pe minimum zece ani între toate forţele politice.
Documentul de implementare al Master Planului va fi prezentat comisiilor de specialitate din Parlament în următoarele două săptămâni.
La începutul lunii octombrie 2014, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a prezentat Master Planul general de transport al României în faţa comisiilor parlamentare de transporturi, documentul cuprinzând toate intervenţiile în infrastructură pentru 2014-2030, scrie Mediafax.