În anul 2014, numărul agenţilor economici care au obţinut, în baza regimului de autorizare generală, dreptul de a furniza reţele şi/sau servicii publice de comunicaţii electronice a crescut, faţă de anul 2013, cu 3,7% şi s-a cifrat la 50. Potrivit datelor Agenţiei Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), la 1 ianuarie curent numărul persoanelor juridice înscrise în Registrul public al furnizorilor de reţele şi servicii publice de comunicaţii electronice, deţinut de ANRCETI, a atins cifra de 531.
Majoritatea absolută a agenţilor economici înscrişi în Registru în anul 2014 – 35 - au ales să furnizeze atât reţele, cât şi servicii publice de comunicaţii electronice, iar 13 - doar reţele şi doi - doar servicii. Cei mai mulţi dintre agenţii economici care au obținut dreptul de a furniza reţele publice de comunicaţii electronice au decis să opereze reţele terestre cu acces la puncte fixe. Cele mai solicitate servicii publice de comunicaţii electronice au fost serviciile de acces la Internet şi cele de retransmisie a programelor audiovizuale. Acestea au fost alese de 21 şi, respectiv, de 16 furnizori noi intraţi pe piaţă.
Conform situaţiei din 1.01.2015, din numărul total de agenţi economici înscrişi în
Registrul public al furnizorilor de reţele şi servicii publice de comunicaţii electronice 460 – deţin dreptul de a furniza reţele și 445 – servicii publice de comunicaţii electronice.
ANRCETI aplică regimul de autorizare generală a activităţilor în domeniul comunicaţiilor electronice începând cu anul 2008. Acest regim se rezumă la faptul că persoana fizică sau juridică care intenţionează să furnizeze reţele şi/sau servicii publice de comunicaţii electronice depune la ANRCETI o notificare, după care îşi poate începe activitatea. ANRCETI, în cel mult 7 zile de la notificarea începerii activităţii, eliberează solicitantului o declaraţie informativă tip ce confirmă depunerea notificării şi înscrierea acestuia în Registrul public al furnizorilor, precum şi condiţiile autorizării generale, care stabileşte drepturile şi obligaţiile furnizorului.
Procedura de autorizare generală este gratuită, iar dreptul de a furniza reţele şi servicii se acordă pe un termen nelimitat, potrivit Serviciului de informare şi comunicare cu mass – media al ANRCETI.
Trimite e-mail | Printeaza
IT
21.01.2015Numărul deţinătorilor dreptului de a furniza reţele şi servicii de comunicaţii electronice a crescut cu 3,7%, în anul 2014
Comentarii (0)