Evenimentul național „Fabricat în Moldova", organizat tradițional de Camera de Comerț și Industrie, se va desfășura, în perioada 28 ianuarie – 1 februarie 2015, cu sloganul „Competitivitate – Performanță și Calitate" și va cuprinde, pe lângă expoziția cu același nume, un amplu program de afaceri, concursurile „Marca comercială a anului", „Premiul pentru realizări în domeniul calității" „Medalia de aur a Expoziției Fabricat în Moldova", și va culmina cu „Gala businessului moldovenesc".
Deschiderea oficială a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova" va avea loc pe 28 ianuarie, la ora 11.00, în Pavilionul 2 al Centrului expozițional Moldexpo.
La Expoziție participă cca 255 de operatori economici din toate regiunile țării, inclusiv 14 Consilii raionale vor avea standuri proprii, la care va fi expusă producția operatorilor economici din teritoriul reprezentat.
Camera de Comerț și Industrie pregătește, în paralel cu expoziția națională „Fabricat în Moldova", un amplu program de afaceri, care va oferi operatorilor economici posibilitatea de a discuta oportunitățile generate de Acordul de comerț liber cu Uniunea Europeană, prezentări de servicii pentru dezvoltarea afacerilor, dar și numeroase ocazii B2B.
Astfel, în prima zi a expoziției, pe 28 ianuarie, Camera de Comerț și Industrie va lansa Agenda Locală de Business (ALB), prin care va fi promovat dialogul public-privat la nivel național și local. În acest sens, în cadrul atelierului „Dezvoltarea dialogului public privat prin agende de business la nivel național și local: micro mecanisme pentru macro politici", CCI va semna un acord de colaborare cu IDIS Viitorul privind extinderea Agendei Naționale de Business la nivel local.
Totodată, va avea loc o prezentare a oportunitpăților investiționale în regiunea Mării Negre, cu participarea oamenilor de afaceri și instituțiilor de dezvoltare din România, Ucraina, Bulgaria, Turcia și Federația Rusă. Evenimentul este organizat în cadrul președinției deținute de CCI în Consiliul de afaceri al Organizației de Cooperare la Marea Neagră (OCEMN).
Experții Biroului Balcanic al Clasei de Mijloc vor susține o prezentare despre noile tehnici de vânzare utilizate în marketingul online, Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI) – o sesiune privind impactul designului industrial asupra inovației în producere, iar Intelstart Copyright Company – o sesiune despre importanța naming-ului pentru firmă, produs sau domen. Oficiul Național al Viei și Vinului va organiza un seminar privind activitățile și perspectivele de promovare a producătorilor locali sub brandul vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie".
Programul de afaceri oferă, de asemenea, informații despre serviciile structurilor afiliate ale Camerei de Comerț și Industrie, cum ar fi cele de arbitraj comercial, mediere și constatare a situației de forță majoră, expertiza și evaluarea mărfurilor, simplificarea procedurilor de vămuire la admiterea temporară a mărfurilor prin utilizarea Carnetelor ATA, privind tranziţia la noile Standarde Naționale de Contabilitate etc.
Ministerul Economiei, cu structurile sale specializate, va organiza o serie de prezentări a regimurilor comerciale ale Republicii Moldova cu țările partenere, a impactului infrastructurii calității asupra competitivității întreprinderilor, instrumentele de eficiență energetică puse la dispoziția operatorilor economici, etc. Totodată, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va organiza o sesiune de informare privind implementarea Sistemului HACCP.
În cadrul programului de afaceri, CCI va organiza o prezentare a oportunităților de promovare a produselor moldoveneşti pe piața chineză, la care va participa și o amplă delegație de businessmeni din China. Operatorii economici interesați se pot înscrie pentru participarea la forum la Direcția relații internaționale și evenimente de afaceri a CCI.
Potrivit CCI, evenimentele vor avea loc în incinta Centrului Internaţional de Expoziţii Moldexpo, pavilionul Central și Pavilion nr 2 în perioada 28 ianuarie - 1 februarie 2015.