O dezbatere de urgenţă în rezultatul atacurilor teroriste de la Paris, dezbateri privind protecţia libertăţii mass-media în Europa şi privind situaţia umanitară din Ucraina, figurează printre cele mai importante subiecte ale sesiunii de iarnă a Adunării parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care se desfăşoară la Strasbourg, între 26-30 ianuarie 2015. De asemenea, agenda sesiunii include prezentarea unui raport privind alegerile parlamentare din Republica Moldova.
În prima zi a sesiunii, Adunarea a comemorat cea de-a 70-a aniversare de la eliberarea lagărului Auschwitz, în cadrul unei ceremonii la care au luat cuvântul supravieţuitorii câmpului Auschwitz.. Preşedintele APCE, Anne Braseur a menţionat, într-un discurs că "Auschwitz-Birkenau este numele care evocă peste un milion de tragedii persoanle, dar este şi un simbol... Pentru noi, Auschwitz-Birkenau sembolizează un mecanism pentru exterminarea grupurilor întregi de populaţii. Scopul acestei maşinării a fost să distrugă persoanele, împreună cu demnitatea lor, speranţele lor şi istoria lor. Să reducă indivizii - nărbaţi, femei şi copii - la cifre, lu un număr de decese... Sunt oare fiinţele umane capabile să comită asemenea atrocităţi? Da, sunt. Am văzut că sunt. Anume pentru a evita asemenea atrocităţi a fost întemeiată organizaţia noastră - Consiliul Europei- în 1949. Predecesorii noştri au înţeles că prin consolidarea democraţiei şi statului de drept, şi prin protecţia drepturilor omului ca o valoare supremă am putea preveni repetarea unei astfel de nebunii inumane şi criminale.", a declarat oficialul european.
La începutul sesiunii de iarnă a avut loc alegerea Preşedintelui şi Vicepreşedinţilor APCE, Anne Braseur fiind realeasă în funcţia de Preşedinte al APCE. De asemenea, Valeriu Ghileţchi este primul deputat moldovean care a fost reales pentru un nou mandat de Preşedinte în fruntea Comisiei pentru Afaceri Sociale, Sănătate şi Dezvoltare Durabilă a APCE.
În aceeaşi zi, după amiază a fost prezentat şi discutat raportul privind desfăşurarea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, ca au avut loc la 30 noiembrie 2014. Raportul a fost prezentat de Jean-Claude Mignon, care a menţionat că urmăreşte cu satisfacţie evoluţia Moldovei pe calea dezvoltării democratice. Au fost remarcate condiţiile excelente în care a activat echipa observatorilor în timpul alegerilor şi activitatea excepţională a Comisiei Electorale Centrale. Desigur, oficialul a spus că au existat şi unele imperfecţiuni, care au fost menţionate în raportul Comisiei de Veneţia şi în Declaraţia comună a misiunii de observatori.
Josette Durieu, fosta raportoare APCE pentru Republica Moldova, a apreciat schimbările din țara noastră și buna organizare a alegerilor, care s-au produs într-o manieră democratică. Parlamentara a subliniat faptul menționând că R. Moldova trebuie sa găsească calea de a modifica Constituția, să rezolve conflictual transnistrean și să continue dezvoltare democratică. Ea a menţionat că "această țară fără ieșire la mare, avându-i ca vecini pe Ucraina și România, are o parte a teritoriului său, Transnistria, amputat și este afectată de corupție - să le spunem lucrurilor pe nume. Ea caută stabilitatea internă şi nu a căzut în haos. Această țară mică ocupă o poziție importantă geografic și strategic". Dna Durieu, în baza ultimelor informaţii parvenite din ţară, a informat deputaţii europeni despre lecţiile care au fost învăţate din aceste alegeri şi şi-a exprimat opinia că poate noua formulă de formare a unei alianţe minoritare PLDM-PD pentru Moldova Europeană, cu susţinerea Partidului Comuniştilor, va funcţiona. Problema majoră a ţării este dacă şi cum se va reuşi modificarea Constituţiei în scopul alegerii Preşedintelui ţării. Altfel, instabilitatea politică din ţară va devebi cronică, scrie infoeuropa.md.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.01.2015Sesiunea de iarnă a APCE: alegerile parlamentare din Republica Moldova
Comentarii (0)