Prioritățile președinției CCI în Consiliul de afaceri al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (CA OCEMN) se axează pe stimularea și diversificarea exporturilor din țările membre, iar dezvoltarea și promovarea brandurilor naționale în țările membre ale OCEMN reprezintă un instrument eficient de creștere a valorii adăugate.
,Ne propunem să lansăm noi inițiative și proiecte comune prin aplicarea la programele relevante ale Uniunii Europene privind politicile de industrializare și dezvoltare economică, să intensificăm schimbul de informații pentru a da un randament mai mare", a declarat Președintele CCI, Valeriu Lazăr, în cadrul unui forum economic, cu tema „Oportunitățile comerciale și investiționale în țările din bazinul Mării Negre", organizat miercuri în cadrul Expoziției Naționale „Fabricat în Moldova".
Viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, a constatat că OCEMN are în prezent un nou caracter și o nouă importanță pentru Republica Moldova, care are în prezent regimuri de comerț liber și de liberă circulație cu toate statele membre ale organizației. Aceste premise permit dezvoltarea în continuare a relațiilor comerciale și investiționale, în domenii cu mare potențial, cum este turismul.
Tudor Ulianovschi, viceminstru Afacerilor Externe și Integrării Europene a subliniat că în prezent Republica Moldova deține trei președinții concomitent, fiind un moment oportun pentru consolidarea stabilității, a dialogului pe baza principiului de consens, asigurarea comerțului, identificarea unor noi oportunități de colaborare și lansarea unor noi proiecte. În context, oficialul a optat pentru consolidarea relațiilor dintre OCEMN și Uniunea Europeană.
Potrivit CCI, la eveniment au participat peste 60 de reprezentanți ai autorităților publice și oameni de afaceri, printre care și președintele CCI Vaslui, Ionel Constantin; Consilierul economic și comercial, Ambasada Bulgariei în România, Bronislav Denev, președintele Asociației Businessmenilor din Turcia în Moldova, Abdurhman Sezis. Forumul a avut și o componentă B2B, în care participanții au avut ocazia să-și prezinte ofertele comerciale și să discute asupra eventualelor proiecte de cooperare.
Reamintim că Consiliul de Afaceri al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (BSEC) a fost înfiinţat la 30 august 1992 şi a devenit operaţional la 1 mai 1993. Din decembrie 1992 are statut de observator în Organizaţia Cooperării Economice la Marea Neagră şi acţionează în principal pentru identificarea şi promovarea prin intermediul instituţiilor financiare internaţionale şi altor organisme internaţionale a proiectelor de cooperare şi investiţii în zonă. În cadrul parteneriatului din CA OCEMN, CCI a RM și-a axat activitatea pe susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, atragerea investițiilor, căutarea noilor piețe de desfacere, posibilităților de desfășurare și dezvoltare a afacerilor, partenerilor de business în regiune, crearea unui climat de afaceri favorabil.