Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.02.2015

Expert al Comisiei de la Veneția: ”Sunt multe lucruri pozitive în proiectul de lege cu privire la procuratură

Expert al Comisiei de la Veneția: ”Sunt multe lucruri pozitive în proiectul de lege cu privire la procuratură

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a avut astăzi o întrevedere cu delegația Comisiei de la Veneția, venită la Chișinău pentru a discuta pe marginea proiectului de Lege cu privire la Procuratura. Ministerul Justiției a transmis documentul spre examinare Comisiei de la Veneția în noiembrie 2014, după ce a fost adaptat la Concepția de reformare a Procuraturii, adoptată de Parlament în vara anului trecut.

Potrivit ministrului Oleg Efrim, în proiectul de lege s-a pus accent pe independența Procuraturii și scoaterea acesteia de sub influența politicului. "Ne-am propus să începem schimbările chiar de la modul de numire a procurorului general. Potrivit proiectului, acesta ar urma să fie numit de președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, și nu de Parlament, cum este în prezent, și să aibă un singur mandat - de 7 ani. Totodată, documentul prevede stabilirea clară a competențelor Procuraturii și concentrarea activității procurorilor pe aspecte penale, micșorarea numărului de procurori ierarhic-superiori, consolidarea organelor de autoadministrare ale procurorilor etc.", a mai spus Oleg Efrim.

Experții Comisiei de la Veneția au afirmat că au analizat proiectul de lege și că acesta corespunde standardelor internaționale. "Am remarcat că la elaborarea proiectului de lege s-a ținut cont de opiniile precedente ale Comisiei de la Veneția. Am rămas impresionați de raportul care a precedat proiectul de lege. Sunt foarte multe lucruri pozitive, acum este important ca Parlamentul să-l voteze", a remarcat Andras Zs. Varga, membru al Comisiei de la Veneția din partea Ungariei, șeful delegației.

"Din practică știu că este foarte bine să modifici legislația, dar e mai greu să schimbi cultura din cadrul instituției, pentru că se depun eforturi considerabile din interior pentru a păstra vechile practici", a spus Robert UHL, reprezentantul OSCE.

"Ne dorim să excludem reminiscențele sovietice din activitatea procurorilor și sperăm că actualul Parlament va avea suficientă voință, va da dovadă de consens și va vota proiectul de lege", a spus ministrul Justiției.

Membrii Comisiei de la Veneția au declarat că vor veni cu un raport asupra proiectului de lege cu privire la Procuratură la ședința din luna martie.

Delegația Comisiei de la Veneția se va afla la Chișinău două zile. Oficialii europeni vor avea discuții cu procurorul general, fracțiunile parlamentare, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanții organizațiilor internaționale, dar și cei ai societății civile.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus