Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.02.2015

Dorin Drăguţanu: O presiune foarte mare asupra cursului valutar o are comportamentul „excesiv şi exagerat” al populaţiei, care în ultimele zile se agită să cumpere valută străină

Dorin Drăguţanu: O presiune foarte mare asupra cursului valutar o are comportamentul „excesiv şi exagerat” al populaţiei, care în ultimele zile se agită să cumpere valută străină

Banca Națională a anunțat astăzi a treia mărire de dobândă din tot atâtea luni, într-un efort de a scumpi leul, oprindu-i căderea față de valutele occidentale. Anunțul noii tentative de sprijinire a monedei naționale a fost făcut personal de guvernatorul BNM - la o conferință de presă.

Ca răspuns la criticile formulate de mai mulţi experţi precum că BNM şi-ar fi epuizat toate instrumentele de intervenţie pentru a stabiliza leul, guvernatorul Dorin Drăguţanu a spus că astăzi, la o şedinţă extraordinară a Consiliului de Administrare a băncii, s-a decis înăsprirea politicii monetare printr-o nouă majorare a ratei de refinanţare, de la 8,5 la 13,5 la sută.

„BNM aşteaptă ca băncile comerciale să accelereze procesul de majorare a ratelor dobânzilor în lei moldoveneşti atât la depozite, cât şi la credite.”

Majorând rata dobânzii BNM încearcă să încurajeze oamenii să-şi păstreze economiile în lei şi nu în valută străină, în acelaşi timp, însă, scumpind creditele în lei. Dorin Drăguţanu a comunicat că rata de refinanţare ar putea fi din nou majorată, funcţie de cum vor evolua lucrurile. Totodată, BNM va continua să vândă valută din rezerve, în ritmuri „raţionale” cum s-a exprimat guvernatorul. Pe de altă parte, unii experţi constată că rezervele de valută au ajuns la minim, în ultimele săptămâni fiind cheltuite peste un sfert din acestea.

Dorin Drăguţanu a respins din nou acuzațiile că deprecierea galopantă a leului ar fi efectul unor tranzacţii extrem de suspecte operate în noiembrie de Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank şi că BNM ar fi alimentat presiunile asupra leului oferind miliarde de lei celor trei bănci aflate acum sub administrare specială.

„Nu putem spune că situaţia din cele trei bănci nu au influenţă asupra pieţei bancare şi asupra pieţei valutare. O oarecare contribuţie este şi din sectorul bancar asupra pieţei valutare, dar ea nu este factorul determinant. Factorul determinant rămân şocurile externe la care este expusă economia RM.”

Dorin Draguţanu a mai comunicat că o presiune foarte mare asupra cursului valutar o are comportamentul „excesiv şi exagerat” al populaţiei, care în ultimele zile se agită să cumpere valută străină şi nu se grăbeşte să o vândă aşteptând valorizarea ei continuă. Dar iată cu explică guvernatorul Dorin Drăguţanu diferenţele mari între preţurile de vânzare şi cumpărare a valutei afişate de casele de schimb:

„Arată că avem zilele acestea o hiper-agitaţie pe piaţă. piaţa încearcă să găsească punctul de echilibru, să vadă la ce rată vânzătorii ar fi dorit să vândă, iar cumpărătorii să cumpere. Cred că această perioadă de agiotaj nu are cum să dureze foarte mult. Piaţa se va calma. În condiţiile actuale de agiotaj aş prefera să nu vorbesc despre speculanți. nu asta este cauza principală. Valută este în Republica Moldova. este foarte multă, inclusiv în depozitele persoanelor fizice, inclusiv sub saltelele persoanelor fizice. Problema este cum să convingem aceste persoane fizice că a venit momentul să vândă valuta.”

Astfel, guvernatorul practic dezminte afirmaţiile unor experţi care susţin că anume băncile şi casele de schimb speculează pentru a-şi acumula venituri, retrăgând valuta care nu mai este utilizată. Referindu-se la creşterea preţurilor care împovărează din ce în ce mai mult cetăţenii guvernatorul Dorin Drăguţanu dă asigurări că preţurile cresc mai puţin decât ar fi trebuit urmare a deprecierii leului.

Singurul aspect în care opinia guvernatorului BNM converge cu cea a mai multor experţi este că situaţia mai poate fi redresată odată cu învestirea unui nou guvern funcţional, care ar fi în stare să ia decizii prompte. Primele efecte însă vor fi vizibile doar peste câteva luni. Pe termen scurt, prognozele experţilor par însă pesimiste: leul în continuare se va deprecia, iar efectul cel mai dureros pentru cetăţeni va fi creşterea preţurilor chiar şi la produse de prima necesitate, scrie Europa Liberă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus